Tuesday, July 19, 2011 9:22 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

"Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan"
~Pujangga

Reactions: 

derita?

7:38 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 11 comments

ada apa dengan derita?
bukankah kau bahagia di sana?
mengapa bilang derita?

ada apa dengan derita?
bukankah ini yang kau pinta?
mengapa kau bilang derita?

derita itu?
telah lama aku lalui~
telah jelak di hati...

aku jua penat~
penat dengan janji manis manusia y tidak berkesudahan~

aku penat~
penat mengejar kebahagiaan y aku tau di punyai oleh y lain~

aku jua sakit...
teramat sakit...
sakit kerana aku pernah menjadi insan y amat penting dalam hidupmu~
tp kini...
aku adalah insan y plg jauh dr hidupmu...

aku semakin sakit..
kerana prnah aku rasai kebahagian itu bersamamu~

manusia...
aku tlalu mnyayangimu...
dr ptama kali aku lihat dirimu..
dan menjadi salah satu temanmu..
dlm doaku,
ku sebut nama mu wahai manusia~
tidak pernah aku mlupakanmu...
walau sesaat...
walau hidupku di kelilingi dengan rasa kasih dr pelbagai insan..

hanya kenangan pngubat rinduku..
hanya kehangatan pelukanmu dahulu menjadi kekuatanku..
ketika benteng airmataku kian rapuh..
ketika sekeping hatiku kian pudar...

Allah?
terus hantarkan kekuatan itu padaku ya~ =')


Reactions: 

FaLL in LoVe WiTh tHis Song~

Monday, July 18, 2011 12:15 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 2 comments

Istikharah Cinta


Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

diistikharah cinta..

Reactions: 

tentang SeseOrang~

Sunday, July 17, 2011 11:41 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 2 comments

walaweyy,,,da cti~
opsss.. tlupa nk bg salam...heee,,

Assalammualaikum,,,
bhabok da blog ni,,,lama da tak update,,,heee,,
Alhamdulillah,,
masih di beri kmpatan mnaip..

kat entry kali ni nk ckp pasal sorg sahabat ni,,
biasa la weh,,kat blog ni,,,asyk ckp pasal sahabat,
sahabat,n sahabat...
aku bersyukur kerana Allah memberi aku ramai sahabat y mnyayangi aku,,

sbnrnya aku nk ckp pasal dia ni,,,
dia ni tak lah famous sgt~ (jgn marah ea),
simple je~
pmbersih n pngemas nk mati~
slama ngan dia jrg la kami bgadoh~(Alhamdulillah)
gado? nk ckp pasal ni la,,,
al kisahnya bermula~

satu malam, aku g blik kakak aku,,,time 2 dia bgang ngan sum1,,yela,,kakak aku ni pown satu,,tak reti nk gad
o,,last2 org bt cm2 kat dia..aku pown gram gak la kat dia, asal tak ptahankan diri..pas2 dia mara aku~ waa,,org tngah angin la dikatakan...aku pown da la tak da mood, aku tros bla,,, kat blik aku cite la kat sahbt aku ni...smpai ktowg g kelas sama aku dok hingap pasal kakak aku ni...

2 hari blalu..aku pelik sahabat aku ni tak tego aku lgsg,,,mle2 aku bengang gak,,tak tau salah pe aku w
at, ttba dia tak bckp ngan aku.. last2 aku mngalah,,,

aku tego dia~
aku : Dayah tak nk ckp ngan nurul da ke? nrul bt pe?'
dayah : nurul da ok ke ngan kak ika?
aku : da la,,malam gado 2 gak ktowg ok,,la..gado ngan dia bkan lama pown..
dayah : bes2 kak ika kata nk bg laptop..napa dia tak bg mlm 2?
aku : dia bg kat rom8 dia la,,kat tmpat kte kan
bnyk kcurian..
dayah : laaa,,,ingt nrul tak bek lagi ngan kak ika.. 2 org tak tego coz slalu nrul gado ngan gang2 nrul, lama br nrul ok,,2 la nk biarkan nrul tnang dulu... 2 org tak tgo..
aku : tgamam!

time 2 aku nk mngis sbnrnya..dia btol2 mjagaku~
Ya Allah..tak sgka kau hantar seorg sahabat y mmahami aku,,tnpa aku sedar... rasa btuah tp dalam waktu y sama rasa bsalah sbb kadg2 tak mmhami dia...
selama aku brom8 ngan sahabat ni, bnyk y aku blaja.. kalu g kelas tak pakai handsock, dia ingtkan..lpas mgrb kalu ktowg solat sama2 mst slg mminta maaf..g kelas sama2..stdy sama2,,buka puasa or sahur sama2,,, tgk matlutfi pown sama2~hee......

Ya Allah...
moga kau menjaga sahabatku ini,,
moga kau menjaga hatinya,
keluarganya,
dan insan2 y di sayanginya~

moga kau kuatkan dia tiap kali dia bersedih,
moga kau perlihara dia dr fitnah dunia...
moga ukwah kami selamanya keranaMu~


ni la cik Nurul Hidayah Che ali ~

Reactions: