KepuTuSan DuNia ~

Monday, April 30, 2012 6:39 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


Baru-baru ni result kuar...
senyum ja dpt result...
bukan sebab dapat kputusan yang bagus,,,
tersenyum sebab da bole redho...
walaupun tak dekan, walaupun tak 3 pointer tinggi2 mcm kawan2 len...
tp bersyukur sbb Allah pkenankan doa nk 3 poiter n grad on time walaupun tak layak...
bunyi macam len kan niat blaja...
Ya Allah ampunkan aku :')...

ble ada yang tau pasal result ni,,,
ada y kata 'tu lah nurul, banyak sgt masalah'...
mula2 tersntap...
lpas tu br ingt...oooo..time part 6 dulu :)...
hidup ni umpama rodakan?
kadg2 kita kat atas, kadg2 kita di bawah...
saya da pernah merasai dapat 2 pointer, da pernah merasai 3 pointer,

dan pernah merasai beberapa kali dekan...
Banyak kan nikmat Allah bagi? :)

tak pee... mungkin mereka tak faham...

seorang sahabat call semalam, menangis,,,
masalah dia?
same with me time part 6... :)
apa yang dia lalui, aku da pernah lalui...
masalah organisasi, masalah sahabat, masalah hati, dan masalah cinta fitrah...
so, apa yang aku lalui ni bukan cerita mengarutkan?
bukan sia2 kan?
kisah hidup setiap manusia itu lain2..
mungkin dorang hanya melihat, tetapi tidak merasai~

To My Sahabat yang Terchenta! ~
i know u r hurt now...
terasa sorang2,
sakit bila kene hadapi bnda tu dpan mata..
kene bhadapan dengan insan2 tu tiap hari..
dengan eventnye...
sakit juga bila insan laen mengatakan kita membuat perkara yang bodoh, 
yang hanya menyemak masalah ke dalam kepala~
pnat kan?
pnat nk melayan perasaan...
dengan keadaan kesihatan yang tak menentu...


tp bila dah melalui itu semua,
kamo akan tau mana satu kawan, mana satu lawan,
siapa yang ikhlas, siapa yang jujur...
pengalaman itu tersangat beharga dan kamo tak kan menyesal kerana menempuhinya...
Allah ada! pegantungan hanya pada Dia! 
Dan satu hari nanti kamo akan lupa sakit itu. Then, bila kamo teringt kamo akan tersenyum 
dan berkata, itu masa lampau saya,,,
dis it what im doing now...


kuat ye!
Allah nk kamo bercerita kat DIA..
pergilah ye sayang...
owg pown ada unt tros support kamo...
kamo bole!

~ teringat Cik NURUL HIDAYAH CHE ALI sangat skrang....
sbb waktu tu, hanya dialah sahabat yang setia kat cc..
yang menyokong, mendengar, dan memahami :')
Time kasih sahabat..kita kawan sampai Jannah ye? InsyaAllah...

Reactions: 

Menjual sayur di pasar :)

6:24 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


experience yang aku tak leh lupa...
baru tau susah nk cari duit...
baru rasa betapa penatnya ia...
melayan custormer yang nk cpat 24 jam..
blaja bab menimbang..
kene tau nama2 sayur...
nk packaging lagi....
MasyaAllah...

Sabda Nabi s.a.w., "Sembilan per sepuluh rezeki adalah daripada perniagaan. Manakala hanya satu per sepuluh sahaja rezeki daripada makan gaji."...Sebab itulah, orang berniaga hidupnya berkat jika dia pandai mengurus dunia perniagaannya.

banyaknya ilmu yang kurang di dada ni.... :'(


*t kat PLKN msti tringat...ble blik dari meniaga slalu mija, dayah or nyah akan anta msj :)

Reactions: 

*SABAR!

Wednesday, April 25, 2012 11:54 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

hari tu, pergi rumah pck nk bayar duit kek..
kek choklat! my favorte! yummmy!
hehehe,,tgk2 tak da orang kat rumah...
last2 aku lepak la kat uma abg sedara aku...
kononnya nak lepak kejab ja..
nk g makan cookies y wife dia bt....
tp nk bt cmana,,
da habis,,huaaaa,,
borak2 la ngan abg n kakak sdara aku ni..
last2 br tau mamat 'baek' yang aku gado hampir tiap ari kat ofis ni...
anak menakan kenalan abg aku... n dorang satu team untuk bola kat uia ni..huhu
huaaa...
kcik ja dunia ni.....
borak mcm2 isu, politik,keluarga...
dan semakin lama Aku merasai banyak cabang ilmu yang aku kene blaja lagi :)
aku balik bile "dijemput" oleh ibu... hehehe

ok hari ni,,,
ttba ko tnya kau ni adik sedara abg aku....
then aku senyum..
dalam hati aku, :
"kaum kerabat aku pown rami jadi staff kat cn,,,
bukan ko sorang :)"
then td ko cri pasal ngan aku lagi....sumpah, aku boring ngan ko dow!
honestly pjg gle term paper aku tlis pasal ko berok(oppssss).. Sori~
tp di sebabkan aku ni normal lagi...
aku bole laa sabar lagi ngan ko,,,
tak lama pown aku nk keje kat tmpat ni...
bahasa ko, muamalat ko dengan manusia mmg "High class" ...



p/s ~ kalau hari2 ko senyum mcamnikan.... setiap hari aku rasa macam dalam syurga :P
time kaseh la bg pahala free kat aku ea? :)


Reactions: 

KalaU Kat U~

Tuesday, April 24, 2012 3:54 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 1 comments

Sekian lama tak mengupdate blog,,,(di sbbkan charger laptop tbakar)...huaaaaa,,,
hari ni dapat juga aku mengenterai segala rasa...cewah...
Hampir 3 minggu dah aku berada di alam kerjaya....huhuh
bnyak perbezaan yang aku rasa...

kalau kat U,
ada ja masa free,
mst bole tido....
tp kalau kat tmpat kerja,
ada ja masa free,
tdolah kalau nk kene sound ngan bos...huhuh

kalau kat U,
ada ja masa nk msj ngan kawan2..
tp kalau kat tmpat kerja,
ble msj je, ada ja orang tu menjeling smpai nk tkluar biji mata...

kalau kat U,
kawan susah senang,
selalu ja ada kat sisi....
tp kalau kat tempat kerja...
sms ja la penganti diri..huhuhu

kalau kat U,
g kelas mst pasang lagu..
tp kalau kat tmpat kerja..
rasa mcm orng bekabung ja tiap hari..huhuh

kalau kat U,
ada ja benda laen nk buat...
Tp kalau kat tmpat kerja..
kene jadi orang sabar sbb kene menghadap kerja yang sama..

kalau kat U..
slalu rasa cepat ja masa berlalu..
tp kalau kat tempat kerja,
stiap masa asyik nk tgok jam je..bila nak blik ni..huhu 

kalau kat U,
ada ja kawan nk ajak makan..
tp kalau kat tempat kerja,
makan la sowg2..huhuhu

kalau kat U,
Ada orang boleh belikan makanan..heee
tp kalau kat tempat kerja,
ko gila, nk suh budak tu belikan makanan?

kalau kat U,
ada orang jaga...cewah...
tp kalau kat tempat kerja,
ko jagalah diri kau sendiri..

kalau kat U,
bila2 masa ja boleh jumpa buah hati,
tapi kalau kat tempat kerja...
kau makan hati jelah..

kalau kat U,
bila test ja...
bergerak gak la cell otak ni..
kalau kat tmpat kerja,
rasa mcam tak da otak terus..

kalau kat U,
balik atau pergi kelas,
slalu jalan ngan kawan2..
kalu kat tempat kerja,
ko sorg2 pown ada owg kisah..huaa 

kalau kat U, 
kawan2 ko sabar ajar ko..
kalu kat tmpt kerja,
hari2 makan bahasa Pedas ja lah..

Kalau kat U,
bila sakit ada orang risau, belikan panadol,paksa minum air bnyk2,bli gula2 sakit tekak, bw g UK, Tuam kpala ngan kaen basah,
kalau kat tempat kerja?
Accident pown blom tentu dowang tau.huhuhhu

last but not least....
kalau kat U,
ada kawan, teman menangis, suka duka...
tp kalau kat tempat kerja?
ada owang kisah?

the conclusion is....
Selagi masih boleh menghargai perjalanan mencari ilmu di usia muda ni,,,
hargai dan hayatilah dengan penuh rasa bertuah...
sebab sekali kita da betol2 memasuki alam kerjaya,
kita kan rasa bertapa indahnya menjadi seorang PELAJAR :)


Ya Allah..
berilah aku ikhlas menjalankan tanggungjawabku..
kurniakan aku kesabaran yang sangat-sangat tinggi untuk berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia...
Berilah aku peluang untuk istiqomah dalam perubahan melakukan kebaikan..
Ameen :)


Reactions: 

R.U.M.P.U.T

Tuesday, April 10, 2012 8:40 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments



Weh?
aku nak mulakan hidup baru....

means?
.........................................................................................................................................................

ko penah dengar tak cerita pasal cikgu suruh anak murid dia cari tempat yang paling cantik dekat padang?

pernah :) ...nape?

jap, tngah bt esei ni...

ok..i'm waiting....

         Masa cikgu tu suruh amik rumput paling cantik, aku berlari pergi kat padang tu. Dalam usia muda aku, aku terlalu seronok cari tempat yang paling cantik, aku lari terlalu laju sampai terlepas pandang beberapa rumput yang cantik, malangnya cikgu cakaptak leh amik rumput yang da terlepas..so, aku biarkan je..aku berjalan perlahan balik, dan aku ternampak rumput yang cantik, bukan satu, tapi banyak.....
      Aku tunduk untuk amik yang paling dekat dengan aku, tapi masa aku tunduk tu, cikgu dekat sangat dengan aku, aku pelik, aku pandang depan...jauh lagi nak sampai hujung padang tu...so, aku buat keputusan unutk biarkan dulu rumput tu dan tengok lagi rumput yang macammana ada dekat depan tu..mungkin aku akan jumpa yang lebih baik lagi ataupun kalau takdir aku dengan rumput tu mungkin aku akan jumpa rumput yang sama :) ....
       Aku sampai kat cikgu tu lebih lewat dari budak yang lain..cikgu tanya kenape awak tak amik rumput tadi? jumpa yang lebih cantik ke? aku jawab, tak....rumput tu memang cantik, tp saya tak leh buat keputusan terburu-buru, masih jauh perjalanan, dan kalau betol rumput tu untuk saya, walau segenap padang saya pergi, saya mesti terpilih rumput yang serupa cikgu..

:'( :'( :'(

       cikgu tu cakap, macamana awak tau rumput tu masih untuk awak bile awak jumpa balik?erm...saya ada amik cebisan rumput tu, dan bila saya jumpa rumput ni kat hujung padang, ia masih yang sama, dekat dan sesuai dengan cebisan rumput (hati) yang ada pada saya.. :)
tak sedih pown..jgan lah sedih...aku reka jaa...

teringin juga nak jadi rumput yang separuh lagi... tapi tau, tak kan dapat...tak layak pown :)
tak pela, yang penting, pernah rasa sayang rumput yang spearuh lagi tu, dan rasa bahagia :)


10 April..maLam


* Time aku taip benda ni.....air mata aku tak berhenti mengalir... walaupun ko selalu pesan kat aku, jgan sedih, jangan bt bnda yang akan buat aku sedih...tp aku tak leh weh.... walaupun rami cakap ko tak matang, tp bg aku, ko bukan tak matang, cme ko lebih memandang sesuatu tu lebih jauh... :')
walaupun aku slalu marah ko, aku banyak bising kat ko sbb bt keje last minute, slalu bising ko ngan mainan ko, terutama kamen rider tu, cari ko bila aku susah hati,,,, ko tak pernah mgeluh weh :'(
walau ko tau, aku lebih syg org len dr ko, tp ko slalu ada bile aku cari ko..... :'(

weh?
aku nak jadi baik,,,
aku nk jadi baik untuk suami aku, untuk agama aku...
aku nak bt kernaNya... :'(
aku nak jumpa orang yang baik sbb aku pown nak jadi baik... :'(

Macamana aku nak jadi baik? :'(

Reactions: 

Our Mama :)

Sunday, April 8, 2012 1:54 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Nurul, tadi jumpa mama kamo... ~ kak ika
Mama awak cakap apa?..... ~ incik strowberi...
Ang tanyalah kat mak ang... ~ timah
Nurul, mke korang samalah... ~ kak syue
hahah.. ko? aku ingat Pn Yus td....~ Zaim

Beliau bukanlah manusia y sempurna... Sbb tak da org yang sempurnakan?
bukan power rangers pink y ada kuasa untuk bantu orang kalahkan raksasa...
bukan juga Bulma yang membantu mencari 7 biji dragon ball,      
bukannye power puff girl yang di tugaskan untuk mengalahkan org jahat,
dan bukan juga sailormoon yang ada kekuasaan bulan yang boleh menghukum alam :P..

Tp beliau ada sekeping hati yang baek yang hanya ingin melihat pelajarnya berjaya :)...
yup..berjaya.. bukan hanya dalam education...
tp juga dalam kehidupan...

Yup...
She is the Best lectrer 4 me :)
bukan hanya seorang guru.. tp seorang mama ~ heee
mama yang risau ble keje anak dia tak terurus...
mama yang akan bising kalu keje anak dia tak siap,
mama yang tak kan bg apa2 hint sbb nk tgk anak dia tau makna kepayahan menuntut ilmu,
mama yang slalu mengambil berat persahabatan anak2 dia,
mama yang nk tgk anak dia bahagia walaupun........ (Teeettt)
mama yang slalu ingt anak2 dia walaupun jauh....

mama yus! 
nurul bukan nk bodek ni..hahah..
yup...deep in my heart...
sy bangga punyai kamo sebagai guru yang terbek....
terima kasih sbb memahami..
terima kasih diatas tunjuk ajar dan nasihat yang di beri...
Moga Allah memberikan y terbaik dalam kehidupan kamo..
Sayang mama Yus Ketat2..

Teruskan perjuanganmu mendidik anak bangsa!

* Nurul, dalam hidup ni kte kene pilih orang yang serasi dengan kita...
macamana kita nk tau dia yang serasi? orang itu akan membuat kita menjadi lebih baek,
Then,orang tu tau jALAN yang terbaik untuk menegur tanpa melukakan hati kita dan sebaliknya :)....



Reactions: 

Saturday, April 7, 2012 10:34 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

SO SOON :')
Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around (x2)
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

Chorus:
You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

CHORUS
There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

CHORUS
Lyrics: Bara Kherigi, Maher Zain & Mohamed El-Kazaz
Melody & Arrangement: Maher Zain
Mixing: Ronny Laht

I MISS THE PERSON WHO GAVE DIS SONG 4 ME :'(




Reactions: 

K.E.R.I.N.D.U.A.N di bumi P.E.R.L.I.S :)

8:25 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

rindu...
itu perkataan pertama aku sekarang....
huhuhu

Tahniah Haziqah !...
insyaAllah ko dah tamat pengajian untuk Diploma in Planting and Management.
perasaan?
aku pown tak pasti...
macam mimpi...
mcam br smalam aku aku terima surat tawaran Uitm...
bkumpul ngan iman, wani, lily, ngan membe2 laen kat cc untuk check kputusan..
pastu masuk u yang sama ngan lily...
kami homesick sama2, nangis sama2...
lily kawan rapat aku time 2,,walaupn bbeza kos..
then..aku knal ngan adah....kat ampaian bju...kmudian mizan....
dan akhir skali fatimah...
antara kawan terbek aku kat uitm...

lebih 1001 kenangan terukir di sana...
senyum tawa, duka derita, tangis dan gembira....
:')
aku rindu...
rindu kat timah, adah, dayah, mija, umi, kk, ada, incik stowberi, syahidil, kak syue, bdak2 batch..
adik2 prostar, pck tksi, cmrt, kelas, kakak2 kuh, lectrer, Mama yus... semua....
semua tentang arau aku rinduuu...
mscam slalu aku ckp kat adah ~ kalau la waktu tu terhenti.... :')

tp mustahilkan...
kte hanya bru mlepasi pmulaan fasa kehidupan..
belum lagi melalui fasa satu dan seterusnya....
setiap pertemuan pasti ada perpisahan...
pertemuan dan perpisahan yang terbaik adalah kerana Allah..
aku terima kata2 hikmah perpisahan ini :')
sbb mungkin ini aturan terbaik Allah bagi...

yup...
hargailah aku :P






Reactions: