Final Exam is just around the corner :)

Monday, December 31, 2012 6:49 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 2 comments

GOOD LUCK TEMAN2 :)
CHAIYOK!
MOGA ALLAH KURNIA YANG TERBAIK!
KURANGKAN TIDUR HAZIQAH!



Reactions: 

1st video~ :)

Tuesday, December 25, 2012 6:09 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 2 comments
Assalammualaikum~
zaoshang hao~
heeee
Alhamdulillah siap juga kami pnya video mandarin...
da upload kat fb...
t tgk la kat cn ea ~



https://www.facebook.com/photo.php?v=532759073409207&set=vb.100000253565289&type=2&theater

nk tgk kene bka fb lu la ye..hihih
pngalaman ptama kali bt video ni, ingat mmg susah...
tp Alhamdulillah Allah pmudahkan...
ditemani oleh 3 anak2 dara ni ~(ok...dorg tak bngun lagi) heee, bnda yang kita rasa susah tu jadi senang bila bkerjasama :)
then di bntu amar muhsin (mrangkap membe aku dari skol rendah), 4 hari jugalah kami sme btapa kat PTAR liblry uitm 2 sampai malam..
sampai dak2 ni kata 2 rumah ke dua kami..
video ni tak da kene mgena ngan sape2.. serius, tmasuk diri aku..(iyelah, ble korg tgk ada sumbdy) dalam video ni kan..
ni hasil tangan pertama kami bsama2...

part y pling aku suka dalam video ni, pe ag, ofkos la time cte full house 2 (hahah..tak da kene mgene ngan lakonan pown)..
n lagu tong hua ataupun dalam bahasa melayunya Cinta Arjuna..(y ada every scene 2)...
lagu 2 mgingatkan aku pada IVM n especially Umi Rahmatus Solehah... sbb dia y bg lagu 2 time praktical kat IVM..
dan juga pada sumbdy y kebetulan kami pernah dengar lagu ni pada masa yang sama even praktical tmpat len2...heheh
dia da lupa kot...


Amira, lia, n nora~
tamen shi wo de hen pengyou... :)
xiexie sbb sabar layan kerenah saya....
lai jiehun? heeee




Reactions: 

Hadiah convo~

Saturday, December 1, 2012 9:11 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 5 comments

Sumbdy :untglaa nurul... ramai org syg, dapat bnyk hadiah convo..
Aku    :Alhamdulillah.. bersyukur dengan nikmat Allah..


aku tersnyum dengan kata2 seorang sahabat.. kalau nk tau hadiah konvo paling berharga dalam hidup aku, bila aku dapat
menghadiahkan senyuman di bibir ibu dan keluarga ku, dan juga menghabiskan waktu y sekejap itu dengan org2 y aku sayang!
kalaulah waktu tu boleh berhenti saat tu.... :') (air mata bergenang)
berkongsi cerita dengan anis n syahira,
satu hari berjalan2 ngan adah, ada, n fiza di alor star...
berkumpul dngan dayah, ada, tat kat kdai ana muda..
jumpa fiza ghani n kakak kat stesen train arau,
ckap ngan umi dalam talefon,
jalan2 ngan kakak kat cmart,
nek moto ngan kak syida pagi konvo,
jumpa mija, kk, kat podium,
jumpa dak2 btch 72 kat podium...
dok dalam dewan ngan dorang,
berkongsi cerita dengan meraka,
bergambar dengan mereka,
dapat peluk mama yus,
jumpa family ada,
jumpa dngan mereka......

Allah....
sakit kalau nk di ingat blik...
kenangan tu manis, tp perpisahan itu sangat sakit....
tempat kenangan, tempat jatuh bngun, tempat tawa duka,
:'(

Ya Allah,
jadikan pertemuan kami, pertemuan yang kau redhoi,
dan perpisahan kami, perpisahan yang kau berkati :')

sebak~
cinta, kasih sayang, bersatu menjadi satu,,,,
moga cinta ini Allah bawa hingga ke syurga!


*Tahniah bt sahabat2 y da mnamatkan zaman Diploma :)

Reactions: 

Cerita baRu~

8:38 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

lama sangat tak update blog...
tau tau nak bermula dengan apa...
blaja dtmpat baru?
walaupun kene bermula balik, aku hargai mereka yang ada di sisi aku kini..
Mira, Lia, Mizan, sahabat y lama knal, tp kini terbek di sisi..
mgkin tak boleh mganti sahabat y laen, tp tetap bsyukur punyai mereka di sisi.
Terima kasih Allah :)


Kuala Pilah?
mmg tak sama dengan arau.. :')
aku rindu Arau...
terlalu rindu...
rindu nk g blik mama yus, nk dgr dia bcrita,
cerita persahabatan dan cinta...
nasihat dia amat berguna bt diri...
~ stop layan perasaan Haziqah! *mata basah..

kat cn aku kelas aku sama mcm group H...
bilangan y sikit... walaupn tak sama dengan rasa syg dalam group H,
tp aku bersyukur di temukan dengan mereka..
pian, zarith, ebby, rizal, adaw, wani, tirah, ayuni, tini, liza, faiz, ashraf, fahrul,
penyeri group kami...
kat sini kekerapan aku mengis tu kurang,, hee..mgkin sbb bz ngan life dgree n juga
di temani dngn rakan2 y bnyak bt diri tersenyum.. (walaupun hati penuh duga)
*ataupun mgkin sbb da besar.... dan blaja jadi matang, mcm mama yus ckp..

Zarith :Ziqa, time dgree ni br kita terasa sayang kat kawan2..kita tak pernah rasa mcamni waktu zaman diploma..nanti waktu berpisah, mst sedihkan.
Aku : (tersenyum).. owg da rasa bernilainya istilah persahabatn ni since diploma zarith..sekarang turn zarith unt lalui bnda y sama :')

----> perjalanan y sama walaupn sedikit berbeza... mgkin lebih mcabar, moga Allah kurnia kekuatan.. ~

Reactions: 

hasbunallah - yoga Al Ghazali with lirik.

Thursday, October 4, 2012 4:24 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


Cukuplah Allah bagi ku :')

Reactions: 

Kematian itu pasti :')

Monday, October 1, 2012 5:05 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Matanya basah lagi semalam...
hampir tiap hari di sini,
sejak peristiwa itu, 
matanya selalu basah...
semalam,
ketika matanya basah,
ketika dirinya di pagut rindu dalam kesedihan,
aku memeluknya.

Aku ingin dia menjadi kuat,
aku tau ini cabaran besar dalam kehidupan kita,
kesedihan menghadapi kematian orang y membesarkan kita..
kesakitan itu lebih sakit dari kita kegagalan mendapatkan bnda y kita impikan..
keperitan itu di rasai apabila orang y di sayangi pergi bt selama-lamanya...

aku usap kpalanya,
semakin erat plukan dan tangisannya pada diriku...
aku tau dia tabah unt menghadapi ujian ini..
aku tak nk dia bersedih dan meratapi org y telah pergi,

Doa anak y soleh itukan sangat berharga?

*Nurul tau ko kuat!
Nurul syg ko sgt2 mek mie! :')


Reactions: 

SiFat amaRah~

Friday, September 28, 2012 8:25 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Hari tu aku aku minta izin ibu...aku nk g cc ngan abg aku..time tu pkul 8 lbih...ibu ttba mara..
dia tak bg..kata dah malam.. tak tau kenapa aku ttba nek angin.. aku ckp kat ibu, br pkul 8 lbh..aku nk g cc juga..ada keje..laptop aku plak tinggal kat rumah sewa..
aku tinggi suara kat ibu..aku tak puas hati...terasa sgt di konkong...kali ini aku tak nak ikot kehendak ibu..aku mara ibu, kenapa ibu tak percaya kat aku? kenapa ibu tak bg pluang kat aku unt bt bnda y aku suka...
alasan dah malam tu aku tak boleh trima...dari dulu smapai skrg aku asyik ikot apa y ibu ckp..aku tak dpt bt kputusan sendiri...ibu diam..aku teros keluar rumah...

dalam kereta tu abg aku bersuara...lembt tguran dia...eqa tak boleh bt ibu macamtu...abg serba salah...aku diam...air mata menitis..aku tak sengaja... satu perasan bersalah y sgt menebal dihati...eqa da tak larat abg..
eqa da tak larat..ibu tak pernah nk percaya eqa..even dia salah.. dia susah nk trima..makin lama makin trok...abg sendiri tgkkan...abg diam..eqa...tu kan org tua kita..makin berumor org tua kita, makin macam2 kerenah dorg...sabar...abg mcm tu juga...ngan mak, abh...lagi2 abah...
mcam2..abg diam je time dia marah...lpastu br abg akan bercakap ngan dia...tp eqa bkan bdak kecik lagi abg...knapa ibu susah sgt nk percaya? eqa pown ada hati n perasaan...
eqa... apapun dorang tetap org tua kita...blaja menghormati dan mengalah... sabar! tahan sikit marah tu... tak selesai masalah tu..tgk ibu terasa smpai diam waktu kita keluar td...
aku~ Ya Allah....

aku tak tau apa kene ngan diri aku akhir2 ni..marah2 tak bertempat..
sampai gagal lesen hari tu aku mgeluarkan kata2 tak sepattnya... rasa down gle2..mgkin tlalu confidence aku bole bt..
Ya Allah..bnyk sgt dosaku....
terutamnya apabila aku mempersoalkan dugaan Mu...
ya..syaitan telah berjaya menguasai diri ku ketika itu...

bile aku jumpa kazen aku kat nilai lpas jpj moto tu, br aku tersedar....
p1 kali kami mengis bersama2,,, berbicara mengenai hidup..mengenai pemberian Allah...
setiap ujian dan dgaan ni lain2...tp apa y blaku ttap sama..tnda bermaksud Allah masih mengingati kita...
bila kazen aku pelok aku, n sedarkan aku.... eqa? mana diri awak? eqa y kte knal slama ni, bkan mcm ni..bkan org y lmah...
bkan orng y cpat ptus asa dgn tiap ujian...bermesyuarat eqa dngan Allah...cri blik hati tu...buang sifat amarah tu..... :')

Rasulullah S.A.W. bersabda, “Orang yang kuat bukanlah orang yang mampu mengalahkan lawannya. Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika marah.” (HR Ahmad, Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

CARA MENGAWAL SIFAT MARAH...


i. Merenung ayat-ayat al Quran dan hadis-hadis Rasul.
ii. Mengingat kekuasaan Allah Ta’ala
iii. Mengetahui bahawa menahan marah dan memaafkan bukan bererti lemah.
iv. Mengingat Akibat Buruk Melepaskan Rasa Marah
v. Berlindung kepada Allah.
vi. Mengubah Posisi Badan
vii. Diam
viii. Berwudhuk

Reactions: 

Hujan di KLIA~

7:30 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Kuala Lumpur International Airport~

sesorang : sorang ja? awak ok?

aku : (senyum)..tak da laa.. ada ngan kawan2..tp dorang kat surau..saje bg masa mereka berdua..lama dorang tak jumpa...

seseorang : ha?

aku : (gelak) kawan perempuan kak..dia nk g sarawak..blajar kat sana...lagi pown saya sje nk rasa angin airport pg2 sorang2 kat cn.. akak sorang je?akak nk g mana?

seseorang : akak nk balik UK... tp bagasi akak semua kene curi.. akak dah dua malam kat sini...hari tu hantar adik g mesir...ni nk tunggu hari isnin..nk bt ic baru..

aku : (terkejut).. Ya Allah.... iye ke? ujian tu kak.. family akak yang lain tau ke?

sesorang :(senyum)..ujian dari Dia... family tau...papa kat LA..mama dekat sabah... tp nk buat cmana...

aku : ha? (mke ngan seribu tanda tnya)

seseorang : papa n mama da divorced...hal agama..papa akak islam..mama akak kristian...akak pown br masuk islam..papa dah 10 tahun... akak br 3 tahun...mama ngan papa doktor..adik akak y g mesir ni pown ikot dorg laaa..ambik medik... akak tak nak..

aku : kenapa tak tarik mama masuk islam?

seseorang : mama tu ego.. ego sangat..dia snggup bercerai dr masuk islam.. iyalah..dia smpai PHD..papa skrg smbg PHD sbb dia tak nak mama pndg rendah kat dia... (menangis).. papa bw diri smapai LA..dia terlalu sayang kat mama...dia tunggu mama masuk islam..sbb tu smpai skrg dia tak kahwin lagi...mama tu pentingkan diri...waktu adik akak kene operation jantung dulu, dia tak nk bedah..dia sggp bedah orang laen dr anak sendiri..hari yang sama operation pulak tu... akak benci mama..

aku : akak... sabar..tak baik ckp macam tu... (senyum) mana ada ibu yang tak sayang anak..dia mst ada alasan sendiri...dan hidayah ni kan milik Allah...ni ujian untuk akak..akak sabar ea? doa bnyk2...

seseorang : papa selalu pesan suruh sabar.. akak sedih tgk papa... akak nk sgt family akak mcm dulu..

aku : sabar ye kak...erm..akak dah kahwin?

seseorang : belom..akak baru putus tung..tp tunang akak still nk tunggu..akak br jumpa dia...akak nk cari agama dulu.. baru cinta :)..papa kata ltak kan agama no 1 dulu...cinta Allah, kite tak kan kecewa..

aku : (bergenang air mata)... betol..cinta Allah kita tak kan kecewa...

* sebenarnya pkul 2 pagi kat airport tu aku terasa sebak... yee..aku tringat dia...dia y jauh di seberang sana..dia dan seorang lagi shabat kami yang berharap pada dia :')..aku duduk bhampiran lobi airport tu unt mencri ketenangan di smping memberi peluang kpada 2 sahabat karibku aku y sekian lama tidak berjumpa... aku hanya ingin kekuatan dari DIA unt tidak terus hnyut dngan cinta fitrah ini... aku tak tau kekuatan apa yang Allah beri pada aku shingga aku boeh menjadi sekuat ini..SubhanaAllah :')..
aku penat... ye..aku penat dengan kisah2 cinta dalam hidupku yang bnyk kali gagal...
i'm human..tak lpas dri perasan harapan dan kekecewaan...aku hnya ingin belajar setia, dan mengecapi kebahgian... tp mgkin pengharapan ku terhadap manusia y terlalu tinggi sehingga aku lupa tjgjwab aku di sini..ampunkan aku Ya Rabb... mgkin hikmah terbesar tika ini pabila kau tutup hatiku untk sesiapa sehingga aku menemui bakal imam yang halal untku...
* bila aku dengar kisah kakak ni..walaupun perasaan was2 timbul unt mempercayai dia atau tidak, satu ja aku fikir...kisah ni mgkin ada dalam kehidupan kita... bila Allah kata jadi, maka, jadilah ia...aku just pikir positif dan aku blajar...blajar mencari cinta y hakiki... manusia itu sggp meningalkan segalanya demi agama, sgp memperjudikan kebahagiaan unt akhirat y kekal...terdetik dalam hati...apa yang telah aku buat untuk islam?apa yang telah aku perjuangkn untuk agamakuh? air mata menitik... satu soalan y tidak mampu unt aku jawab sehingga kini... T.T


Reactions: 

penGhuJung Ramadhan :')

Friday, August 24, 2012 7:17 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

berhabuk udah ya laman ku ini..heheh
(tetiba plak ckp indon)
bnyk sgt program y mnyebabkan keinginan nk mgupdate blog ni asyik tertunda...
huhu

wuuuttt wuutttt...
Slamat hari raya! 
maaf zahir batin...
kalau puasa tak pnuh tu bole raya laaa :P
(aku mmg ske ckp ngan cermin) haha
papepown, Alhamdulillah taun ni merupakan Ramadhan dan syawal y pling manis dalam hidup aku...

Ramadhan?
terasa sngat sedih bile hari2 trakhir di bulan ramadhan ri2..
tak tau akan jumpa lagi ke tak :')
bnyak janji aku bt pada ramadhan lalu...
moga Allah terus permudahkan untuk jalan menuju cintaNya...

time puasa ri2 juga btungkus-lumus ngan angah bt kuih raya..
jgn men2 beb.. taun ni aku bt kuih raya sndiri au...hahah
sumpah, cm tak caya... pgang senduk pown aku malas,
tak tau cmana bt kuih y lbh leceh dr memasak ni aku bole ske...( ske ke?) haha
mgkin smgt bkobar2 untk blaja menjadi hamba y sabar, mbuat aku kuatkan smgt unutk bt kuih raya taun ni..
Alhamdulillah beribu juga kuih y dapat di siapkan...
sedap? ofkos laaa..da lulus nk jadi mnantu org :P (kawan ibu yang ckap)
sampai ckp kat angah nanti, kalau angah blaja kat india, time raya mst ingt kita bt kuih ni sama2...
smbil nyanyi lagu untuk dia y tngah famous skrg..hehe

Then, tme ramadhan ri2 juga aku iftar ngan 2 orang sahabat aku antara y terakrab..
Marlina n Nasuha...
kawan dari tabika beb..trasa manis ukhwah itu..

dan terasa rindu pulak bila bkejar-kejar ngan ibu nk g tarawih sama2 :')

Reactions: 

WaJah Di rinDu :')

Thursday, August 9, 2012 6:06 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Malam kelmarin...
aku mimpi dia...
melihat dia tersenyum...
Ya Allah,
aku terlalu rindu wajah tua itu :'(
terlalu rindu melihat senyuman dan tawanya...
sehingga kadang kala tersalah selalu menyebut namanya..
dan hati ini juga masih belum kuat untuk mengunjungi pusaranya :'(....
Tahun ini tahun pertama meyambut Ramadhan dan insyaAllah Eidulfitri di sambut tanpa dia...
Mati itu pasti, hidup itu insyaAllah right?

# Ibu pesan, jangan lupa selalu doakan Dia :')..
Ya Allah..moga kau tempatkan Arwah Mak Uda dalam kalangan orang beriman....

*Mak uda..iqa rindu mak uda~...


Reactions: 

:)

Wednesday, August 8, 2012 9:13 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Kata-kata Hikmah Saidina Abu Bakar r.a
1.    Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa ujub karena suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu.
2.    Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan.
3.    Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah orang yang paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" 

Reactions: 

Choices ~

Thursday, August 2, 2012 4:18 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


hidup ini satu persinggahan...
satu perjalanan yang kita tahu,
akhirat kesudahannya..

perjalanan kehidupan yang pelbagai simpang,
yang terpaksa membuat kita memilih,
itu ujian kehidupan kan?
terpaksa memilih untuk meneruskan langkah..

pilihan yang tepat,
membawa hikmah dalam perjalanan,
dan pilihan yang salah,
membawa erti dugaan dalam perjalanan kita :)

perjalanan Dunia juga ibarat pentas lakonan bagi diri kita,
kita pelakon utama,
keluarga, sahabat dan saudara itu, pelakon sampingannya..
jika berjaya kita di dunia,
jika kuat kita di di dunia,
jika kita melepasi dugaan di dunia,
maka tersnyumlah kita di SANA, 
pabila melihat kembali pentas lakonan kita di dunia :)

19.07
13 Ramadhan~

Reactions: 

unTuK AwaK :')

Saturday, July 28, 2012 7:10 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Semalam awak datang ke dalam hidup saya. Saya cuba berikan cinta semampu yang saya tahu. Awak ajar saya, apa tu kasih sayang, awak ingatkan saya apa itu rindu. Tapi tiba-tiba saya hilangkan diri. Tanpa beritahu apa salah awak yang sebenarnya. Dan kalau awak nak tahu, hampir setiap hari saya tunggu call atau msj awak. Saya rindu awak! Yang paling membuat hati saya pedih apabila saya terpaksa menahan diri dari menjawab segala panggilan atau sms dari awak...


Awak?
saya tak marah kat awak..sikit pown tak..
saya tak sengaja nak bagi awak risau dan takut..
maafkan saya ye?


Hari ini, saya cuba jadi kuat. Cuba menjadi tekad seperti mana diri saya sebelum awak muncul dalam hidup saya. Andai kata, di luh mahfuz mmg sudah tertulis nama awak sebagai takdir hidup saya, saya terima dengan hati terbuka. Sebab saya masih sayangkan awak.



Awak?
saat paling manis bagi seorang perempuan apabila lelaki yang dicintainya datang menemui keluarganya dan meminta kebenaran kepada walinya untuk mengungkap lafaz sakinah :)
dan saya harap orang itu adalah awak..

Tapi jika ada yang lain tertulis "dia" adalah jodoh saya yang sebenarnya, saya minta 1 sahaja. Doakan saya mampu lupakan awak. Sebab saya mahu mencintai pasangan saya dunia dan akhirat saya setulus hati. Kerana dialah " pelengkap buat kaki saya melangkah ke syurga " :')




Reactions: 

Nilai SebuAh mathurat~

7:04 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Berkata wanita itu “Dengarlah nasihatku ini.Apabila kamu bersendirian hendaklah kamu berzikir kepada Allah S.W.T setiap pagi dan petang, beristigfarlah , mohonlah ampun kepada Allah S.W.T dan bertaubatlah kepadanya”


Mathurat?
hadiah yang aku terima dari seorang sahabat sewaktu kakiku melangkah masuk ke UiTM.. :)
tidak aku kenal hadiah yang bermakna ini sehingga aku di temukan dengan dia.. Allahhu Akbar!
membaca dan menghayati maknanya tanpa aku ketahui dari mana asalnya..
sehingga satu masa, aku terlalu ingin tahu mengapa imam Hasan Al -Banna begitu berusaha sehingga ia boleh di bukukan menjadi rujukan doa harian....
mungkin kisah ini menjawab persoalan ku...
menjadi tauladan buat kita semua :)

Dalam kitab Jawahirul Bukhari menerangkan bahawa Hasan Basri sewaktu mudanya adalah seorang yang sangat tampan.Hasan Basri sangat suka memakai pakaian yang cantik-cantik dan kegemarannya ialah suka berjalan-jalan di sekitar Kota Basrah.

Pada suatu hari ketika Hasan Basri sedang berjalan-jalan maka dia terpandang seorang wanita yang sangat cantik dan telah menarik perhatiannya, lalu Hasan Basri mengikut belakang gadis tersebut.

Apabila wanita itu merasa ada orang mengekorinya maka dia pun menoleh ke belakang dan dia terpandang ada orang mengekorinya, lalu wanita itu berkata “Wahai orang muda!Apakah kamu tidak malu?”

Lalu wanita itu berkata “Malulah kepada Allah S.W.T yang Maha Mengetahui mata yang khianat dan apa-apa yang yang terdapat dalam hati.”

Hasan Basri tertarik kepada wanita tersebut dan terpendamlah rasa cinta dalam hatinya.Hasan Basri tidak dapat mengawal nafsunya, lalu dia tetap mengekori wanita tersebut dari belakang.

Apabila wanita tersebut melihat orang itu terus mengikutinya maka berkatalah wanita itu “Mengapa kamu terus mengikuti aku?”

Maka berkata Hasan Basri “Sebenarnya aku terpesona dengan matamu yang cantik itu”

Sebaik sahaja wanita itu mendengar kata-kata orang itu maka dia pun berkata “Baiklah oleh kerana kamu cintakan mataku ini, maka aku harap kamu tunggulah di sini, sebentar lagi aku akan berikan kepada kamu apa yang kamu kehendaki”

Setelah berkata demikian maka wanita itu pun pergi, dalam hati Hasan Basri berkata “Nampaknya dia telah menerima cintaku” Maka duduklah Hasan Basri di tempat tersebut menanti kedatangan wanita itu.

Tidak berapa lama kemudian datanglah seorang pembantu (amah) menghampiri Hasan Basri sambil memberikan sebuah kotak yang tertutup.

Lalu Hasan Basri membuka kotak tersebut dan dia terperanjat apabila dia mendapati dalam kotak tersebut terdapat sepasang biji mata.Kemudian berkata pembantu rumah itu “Tuan puteriku berkata dia tidak memerlukan mata yang menyebabkan terpesona seseorang itu”

Apabila Hasan Basri mendengar kata-kata pembantu tersebut maka gementarlah seluruh tubuhnya serta berdiri bulu romanya, dia pun memegang janggutnya lalu berkata kepada dirinya sendiri “Celaka betul kamu ini, sudahlah berjanggut masih tidak ada rasa malu, sebagaimana malu wanita itu”

Setelah Hasan Basri menyedari kesalahanya dia pun pulang ke rumah dan menangis semalaman.

Pada keesokan harinya Hasan Basri terus pergi ke rumah wanita itu untuk meminta maaf dan supaya dia menghalalkan kesalahan yang telah dia lakukan.Apabila dia menghampiri rumah wanita tersebut, maka diapun bertanya kepada mereka yang berada di situ dan Hasan Basri diberitahu bahawa wanita itu telah meninggal dunia.

Hasan Basri tidak dapat menahan kesedihannya lalu dia kembali ke rumah dan menangis selama tiga hari, pada malam yang ketiga Hasan Basri bermimpi bertemu dengan wanita tersebut , wanita tersebut telah ditempatkan di dalam syurga. Lalu Hasan Basri berkata “Kamu halalkanlah segala kesalahanku terhadapmu”

Kemudian wanita itu berkata “Sesungguhnya aku telah menghalalkan segala-galanya dan aku telah mendapat kebaikan yang banyak dari Allah S.W.T sebab kamu”

Setelah Hasan Basri mendengar perempuan tersebut maka dia pun berkata “Berikanlah kepadaku sesuatu nasihat yang baik”
Berkata wanita itu “Dengarlah nasihatku ini.Apabila kamu bersendirian hendaklah kamu berzikir kepada Allah S.W.T setiap pagi dan petang, beristigfarlah , mohonlah ampun kepada Allah S.W.T dan bertaubatlah kepadanya”

Akhirnya Hasan Basri melaksanakan segala yang di nasihatkan kepadanya sehingga dia menjadi seorang yang masyhur di kalangan masyarakat dengan zuhudnya dan taat kepada Allah S.W.T dan dia memperolehi darjat yang tinggi lagi mulia di sisi Allah S.W.T serta menjadi wali kekasih Allah ~

Nilai Iman, Islam itu sangat indahkan?
kerana takutkan azab Allah, seorang wanita telah menyebabkan lahirnya seorang ulama' yang bertaqwa di sisi Allah...
teringat waktu kat PLKN, slalu baca mathurat secara berjemaah dan selalu pesan kat adik2 PLKN ~ 
jaga diri, iman dan amal...
moga aku jua dapat mengotakan pesan yang aku tinggalkan buat mereka :')

Reactions: 

Manusia Melakukan kesilapan kan?

5:58 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


bukan aku belagak bagus,
tapi aku hanya menjalankan tanggujawabku dibumiNya ini..

bukan kesukaan manusia pada diri ini yang aku harapkan,
tapi cinta dan keredhoan Dia...

bukan aku pengecut untuk tidak membalas kata-kata nistamu,
tapi aku sedang melatih diriku menjadi orang sabar..

bukan air mata ini mengalir kerana di robek dengan kejian mu,
tapi tangisan ini kerana takut kata-katamu menjadi fitnah bagi agamaku.. 

Buat dirimu,,,
benar kata mu...
keluargaku porak peranda..
tidak seperti dirimu,,
mempunyai sebuah keluarga yang sempuna,
tp kau tahu aku bahagia?
kerana aku tahu Dia menguji kami kerana Dia masih mengingati dan menyayangi kami..
kerana aku tahu ujian ini diberiNya kerana aku mampu untuk menjalaninya...

Cukup DIA dalam hidupku...
aku tak perlukan insan2 yang tidak ikhlas bersamaku..
aku masih meneruskan perjuangan ku, langkahku kerana Cinta Dia...
Aku memang tidak sempurna, jahil, hina, gedik,
tp aku cuba menjadikan diri yang tidak sempurna ini supaya menjadi salah seorang bidadari syurga...
aku hanya ingin menjalani kehidupan ini dengan ketenangan RahmatNya..

terima kasih kerana memberi aku peluang untuk menjadi lebih kuat di sebalik tudung labuh yang sering kau perkatakan ini :)

"Kesabaran adalah tunjang kekuatan dan kebahagiaan di dunia mahupun akhirat.... :)"

*Sabar Haziqah!

Reactions: 

LangKah Permulaan :)

5:20 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 2 comments
Alhamdulillah....
masih dberi kesempatan untuk terus mngukir senyuman di bumi Allah ini :)
Tak terlambat untuk megucapkan selamat berpuasa kepada semua umat islam di bumi rahmatNya ini :)

moga Amalan kita di terimaNya...

  • Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya :
    • a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
    • b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
    • c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
    • d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
    • e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith) :)

Reactions: 

Satu perMulaan Dan Cerita yang baru.... :)

Saturday, June 2, 2012 8:40 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


:)
first aku nk cakap....
Alhamdulillah sebab bnyak perubahan dalam hidup aku sekarang...
Y penting ke Arah kebaikkan..
Moga Allah terus kuatkan hati aku untuk istiqomah dlam perubahan melakukan kebaikkan :)


Kem PLKN, Jugra, Banting...
Memberi aku sebuah cerita y punyai slotnya y tsendiri dalam hidup aku...
Company Delta, kumpulan 2 Siri 9, 2012.... dengan angkatan wirawati seramai 29 orang...
y mempunyai banyak telatah, sedikit sebanyak mengubat rindu aku pada kawan2 yang jauh... :')
Ya...aku terlalu merindui kalian...
hampir tiap malam, sebelum tido, aku akan pastikan diri aku melihat sorang2 rupa kalian..
walau hanya gmba pengubat rindu...
moga korang sume dalam jagaan Allah....


di sini aku di beri peluang, untuk menjadi pemimpin untuk kaum muslimah...
tugas y agak berat...
yup sngt berat...
pengalaman mengajar kanak-kanak lebih mudah untuk mendidik adik2 yang meningkat dewasa...
menitik air mata bila rasa sangat2 kasihan dan sedih melihat remaja yang majoritinya tidak memakai hijab,
sedih bila melihat mewarnakan rambut itu perkara biasa bagi mereka,
sedih melihat ada yang tidak reti melakukan solat dan mengambil wudu'..
dan yang paling mendukacitakan pabila ada saudara seagama y tidak tahu mengucap....


Ya Allah...
Akukah yang kau pilih disini?
kuatkah aku untuk terus bertahan di sini...
Lembutkan kan hati mereka Ya Rabb..
untuk hidayah dan petunjuk Mu...
aku ingin mengengam tangan mereka ke syurgaMu seperti mana yang aku lakukan disini...
menggengam erat tangan mereka, memeluk mereka, mengingatkan mereka tentang Mu Ya Allah..


yup..
aku merasa kuat di sini..
cabaran di sini lebih hebat, dari meeting untuk pilihan tudung seminar.. :)
bnyak sangat perkara aku belajar,,
tentang kepimpinan, tentang impian dan maruah diri....
mendapat hampir 200 orang adik sekelip mata...
sesuatu perkara y bukan mudahkan..
sebab diri sendiri masih dalam pencarian..
perubahan....


Moga Allah permudahkan segalanya.... :')

Reactions: 

16 May :)

8:38 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Happy Born Day...
:)
16 May 2012..
genap umur aku y ke 21...heeee
Dah semakin Tua...
dan selalu macam ibu cakap....
kamo kene jadi matang...jangan samakan diri kamo dengan adik2... :P

dis year adalah dalam sejarah..
sebab tarikh y bmakna dalam hidup aku ni,
jatuh pada hari aku menjalani PLKN...
heee?
ramai gak tnya kawan2 PLKN bt pe...
dorang nyanyi unt aku....
salah satu ucapan n doa yang agak tsntuh tahun ni...
bila ada y kata.....Moga di kurnia jodoh y tbek...
lebih dari sorang doakan aku dengan ucapan ni...
:)

aku tau ramai msj time bzday tu...
tp aku off nset n msj tu tak sampai...
y paling bmakna bila orang mesir call aku,
tp aku tak angkat.....huhuh
kte rindu awak sgt2...bila nk balik Malaysia ni?huhuh :')
lagi sedih ble bila awak kata myb taun ni tak dpt raya sama2...huhuhu..
hmpir 2 bulan da kte tak skypekn?..huhuh
heee..
dan slamat hari guru juga Buat guru2 terchenta~

Btw, thankz untuk...
Family,Adah, Fatimah, nana, mija, umi, wani, syba, haziq, yazid, incik stowberi, syahidil, dan kawan2 y tak lupa hari bsejarah aku, dan juga doa2 kalian....


*n especially untuk nyah.....
y anta kek CokLat y sangat sedap ni kat kem aku.. :D
t anta ag ea...hahah

Reactions: 

Tuesday, May 8, 2012 8:05 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


Sayidina Ali RA,
 saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di sisimu (ketika susah dan senang). Dia sanggup membahayakan dirinya demi kebaikkanmu, sanggup berkorban apa sahaja untuk kepentinganmu.

Reactions: 

BiNtaNg Di LaNgit :) ~

Monday, May 7, 2012 8:30 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Aku Belajar kasih dari
orang2 yang membenciku..

Aku belajar tulus dari
orang2 yang memperalatkanku..

Aku belajar setia dari
orang yang mengkhianatiku...

dan Aku belajar bertahan dari
orang yang memberiku Ketidakpastian :)

*hati ini umpama kaca...
sekuat mana aku setia, sekuat mana aku bertahan, sekuat mana aku sabar..
jika terhempas, berderai juga :)

 InSyaAllah :')



Reactions: 

KepuTuSan DuNia ~

Monday, April 30, 2012 6:39 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


Baru-baru ni result kuar...
senyum ja dpt result...
bukan sebab dapat kputusan yang bagus,,,
tersenyum sebab da bole redho...
walaupun tak dekan, walaupun tak 3 pointer tinggi2 mcm kawan2 len...
tp bersyukur sbb Allah pkenankan doa nk 3 poiter n grad on time walaupun tak layak...
bunyi macam len kan niat blaja...
Ya Allah ampunkan aku :')...

ble ada yang tau pasal result ni,,,
ada y kata 'tu lah nurul, banyak sgt masalah'...
mula2 tersntap...
lpas tu br ingt...oooo..time part 6 dulu :)...
hidup ni umpama rodakan?
kadg2 kita kat atas, kadg2 kita di bawah...
saya da pernah merasai dapat 2 pointer, da pernah merasai 3 pointer,

dan pernah merasai beberapa kali dekan...
Banyak kan nikmat Allah bagi? :)

tak pee... mungkin mereka tak faham...

seorang sahabat call semalam, menangis,,,
masalah dia?
same with me time part 6... :)
apa yang dia lalui, aku da pernah lalui...
masalah organisasi, masalah sahabat, masalah hati, dan masalah cinta fitrah...
so, apa yang aku lalui ni bukan cerita mengarutkan?
bukan sia2 kan?
kisah hidup setiap manusia itu lain2..
mungkin dorang hanya melihat, tetapi tidak merasai~

To My Sahabat yang Terchenta! ~
i know u r hurt now...
terasa sorang2,
sakit bila kene hadapi bnda tu dpan mata..
kene bhadapan dengan insan2 tu tiap hari..
dengan eventnye...
sakit juga bila insan laen mengatakan kita membuat perkara yang bodoh, 
yang hanya menyemak masalah ke dalam kepala~
pnat kan?
pnat nk melayan perasaan...
dengan keadaan kesihatan yang tak menentu...


tp bila dah melalui itu semua,
kamo akan tau mana satu kawan, mana satu lawan,
siapa yang ikhlas, siapa yang jujur...
pengalaman itu tersangat beharga dan kamo tak kan menyesal kerana menempuhinya...
Allah ada! pegantungan hanya pada Dia! 
Dan satu hari nanti kamo akan lupa sakit itu. Then, bila kamo teringt kamo akan tersenyum 
dan berkata, itu masa lampau saya,,,
dis it what im doing now...


kuat ye!
Allah nk kamo bercerita kat DIA..
pergilah ye sayang...
owg pown ada unt tros support kamo...
kamo bole!

~ teringat Cik NURUL HIDAYAH CHE ALI sangat skrang....
sbb waktu tu, hanya dialah sahabat yang setia kat cc..
yang menyokong, mendengar, dan memahami :')
Time kasih sahabat..kita kawan sampai Jannah ye? InsyaAllah...

Reactions: 

Menjual sayur di pasar :)

6:24 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


experience yang aku tak leh lupa...
baru tau susah nk cari duit...
baru rasa betapa penatnya ia...
melayan custormer yang nk cpat 24 jam..
blaja bab menimbang..
kene tau nama2 sayur...
nk packaging lagi....
MasyaAllah...

Sabda Nabi s.a.w., "Sembilan per sepuluh rezeki adalah daripada perniagaan. Manakala hanya satu per sepuluh sahaja rezeki daripada makan gaji."...Sebab itulah, orang berniaga hidupnya berkat jika dia pandai mengurus dunia perniagaannya.

banyaknya ilmu yang kurang di dada ni.... :'(


*t kat PLKN msti tringat...ble blik dari meniaga slalu mija, dayah or nyah akan anta msj :)

Reactions: 

*SABAR!

Wednesday, April 25, 2012 11:54 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

hari tu, pergi rumah pck nk bayar duit kek..
kek choklat! my favorte! yummmy!
hehehe,,tgk2 tak da orang kat rumah...
last2 aku lepak la kat uma abg sedara aku...
kononnya nak lepak kejab ja..
nk g makan cookies y wife dia bt....
tp nk bt cmana,,
da habis,,huaaaa,,
borak2 la ngan abg n kakak sdara aku ni..
last2 br tau mamat 'baek' yang aku gado hampir tiap ari kat ofis ni...
anak menakan kenalan abg aku... n dorang satu team untuk bola kat uia ni..huhu
huaaa...
kcik ja dunia ni.....
borak mcm2 isu, politik,keluarga...
dan semakin lama Aku merasai banyak cabang ilmu yang aku kene blaja lagi :)
aku balik bile "dijemput" oleh ibu... hehehe

ok hari ni,,,
ttba ko tnya kau ni adik sedara abg aku....
then aku senyum..
dalam hati aku, :
"kaum kerabat aku pown rami jadi staff kat cn,,,
bukan ko sorang :)"
then td ko cri pasal ngan aku lagi....sumpah, aku boring ngan ko dow!
honestly pjg gle term paper aku tlis pasal ko berok(oppssss).. Sori~
tp di sebabkan aku ni normal lagi...
aku bole laa sabar lagi ngan ko,,,
tak lama pown aku nk keje kat tmpat ni...
bahasa ko, muamalat ko dengan manusia mmg "High class" ...



p/s ~ kalau hari2 ko senyum mcamnikan.... setiap hari aku rasa macam dalam syurga :P
time kaseh la bg pahala free kat aku ea? :)


Reactions: 

KalaU Kat U~

Tuesday, April 24, 2012 3:54 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 1 comments

Sekian lama tak mengupdate blog,,,(di sbbkan charger laptop tbakar)...huaaaaa,,,
hari ni dapat juga aku mengenterai segala rasa...cewah...
Hampir 3 minggu dah aku berada di alam kerjaya....huhuh
bnyak perbezaan yang aku rasa...

kalau kat U,
ada ja masa free,
mst bole tido....
tp kalau kat tmpat kerja,
ada ja masa free,
tdolah kalau nk kene sound ngan bos...huhuh

kalau kat U,
ada ja masa nk msj ngan kawan2..
tp kalau kat tmpat kerja,
ble msj je, ada ja orang tu menjeling smpai nk tkluar biji mata...

kalau kat U,
kawan susah senang,
selalu ja ada kat sisi....
tp kalau kat tempat kerja...
sms ja la penganti diri..huhuhu

kalau kat U,
g kelas mst pasang lagu..
tp kalau kat tmpat kerja..
rasa mcm orng bekabung ja tiap hari..huhuh

kalau kat U,
ada ja benda laen nk buat...
Tp kalau kat tmpat kerja..
kene jadi orang sabar sbb kene menghadap kerja yang sama..

kalau kat U..
slalu rasa cepat ja masa berlalu..
tp kalau kat tempat kerja,
stiap masa asyik nk tgok jam je..bila nak blik ni..huhu 

kalau kat U,
ada ja kawan nk ajak makan..
tp kalau kat tempat kerja,
makan la sowg2..huhuhu

kalau kat U,
Ada orang boleh belikan makanan..heee
tp kalau kat tempat kerja,
ko gila, nk suh budak tu belikan makanan?

kalau kat U,
ada orang jaga...cewah...
tp kalau kat tempat kerja,
ko jagalah diri kau sendiri..

kalau kat U,
bila2 masa ja boleh jumpa buah hati,
tapi kalau kat tempat kerja...
kau makan hati jelah..

kalau kat U,
bila test ja...
bergerak gak la cell otak ni..
kalau kat tmpat kerja,
rasa mcam tak da otak terus..

kalau kat U,
balik atau pergi kelas,
slalu jalan ngan kawan2..
kalu kat tempat kerja,
ko sorg2 pown ada owg kisah..huaa 

kalau kat U, 
kawan2 ko sabar ajar ko..
kalu kat tmpt kerja,
hari2 makan bahasa Pedas ja lah..

Kalau kat U,
bila sakit ada orang risau, belikan panadol,paksa minum air bnyk2,bli gula2 sakit tekak, bw g UK, Tuam kpala ngan kaen basah,
kalau kat tempat kerja?
Accident pown blom tentu dowang tau.huhuhhu

last but not least....
kalau kat U,
ada kawan, teman menangis, suka duka...
tp kalau kat tempat kerja?
ada owang kisah?

the conclusion is....
Selagi masih boleh menghargai perjalanan mencari ilmu di usia muda ni,,,
hargai dan hayatilah dengan penuh rasa bertuah...
sebab sekali kita da betol2 memasuki alam kerjaya,
kita kan rasa bertapa indahnya menjadi seorang PELAJAR :)


Ya Allah..
berilah aku ikhlas menjalankan tanggungjawabku..
kurniakan aku kesabaran yang sangat-sangat tinggi untuk berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia...
Berilah aku peluang untuk istiqomah dalam perubahan melakukan kebaikan..
Ameen :)


Reactions: 

R.U.M.P.U.T

Tuesday, April 10, 2012 8:40 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments



Weh?
aku nak mulakan hidup baru....

means?
.........................................................................................................................................................

ko penah dengar tak cerita pasal cikgu suruh anak murid dia cari tempat yang paling cantik dekat padang?

pernah :) ...nape?

jap, tngah bt esei ni...

ok..i'm waiting....

         Masa cikgu tu suruh amik rumput paling cantik, aku berlari pergi kat padang tu. Dalam usia muda aku, aku terlalu seronok cari tempat yang paling cantik, aku lari terlalu laju sampai terlepas pandang beberapa rumput yang cantik, malangnya cikgu cakaptak leh amik rumput yang da terlepas..so, aku biarkan je..aku berjalan perlahan balik, dan aku ternampak rumput yang cantik, bukan satu, tapi banyak.....
      Aku tunduk untuk amik yang paling dekat dengan aku, tapi masa aku tunduk tu, cikgu dekat sangat dengan aku, aku pelik, aku pandang depan...jauh lagi nak sampai hujung padang tu...so, aku buat keputusan unutk biarkan dulu rumput tu dan tengok lagi rumput yang macammana ada dekat depan tu..mungkin aku akan jumpa yang lebih baik lagi ataupun kalau takdir aku dengan rumput tu mungkin aku akan jumpa rumput yang sama :) ....
       Aku sampai kat cikgu tu lebih lewat dari budak yang lain..cikgu tanya kenape awak tak amik rumput tadi? jumpa yang lebih cantik ke? aku jawab, tak....rumput tu memang cantik, tp saya tak leh buat keputusan terburu-buru, masih jauh perjalanan, dan kalau betol rumput tu untuk saya, walau segenap padang saya pergi, saya mesti terpilih rumput yang serupa cikgu..

:'( :'( :'(

       cikgu tu cakap, macamana awak tau rumput tu masih untuk awak bile awak jumpa balik?erm...saya ada amik cebisan rumput tu, dan bila saya jumpa rumput ni kat hujung padang, ia masih yang sama, dekat dan sesuai dengan cebisan rumput (hati) yang ada pada saya.. :)
tak sedih pown..jgan lah sedih...aku reka jaa...

teringin juga nak jadi rumput yang separuh lagi... tapi tau, tak kan dapat...tak layak pown :)
tak pela, yang penting, pernah rasa sayang rumput yang spearuh lagi tu, dan rasa bahagia :)


10 April..maLam


* Time aku taip benda ni.....air mata aku tak berhenti mengalir... walaupun ko selalu pesan kat aku, jgan sedih, jangan bt bnda yang akan buat aku sedih...tp aku tak leh weh.... walaupun rami cakap ko tak matang, tp bg aku, ko bukan tak matang, cme ko lebih memandang sesuatu tu lebih jauh... :')
walaupun aku slalu marah ko, aku banyak bising kat ko sbb bt keje last minute, slalu bising ko ngan mainan ko, terutama kamen rider tu, cari ko bila aku susah hati,,,, ko tak pernah mgeluh weh :'(
walau ko tau, aku lebih syg org len dr ko, tp ko slalu ada bile aku cari ko..... :'(

weh?
aku nak jadi baik,,,
aku nk jadi baik untuk suami aku, untuk agama aku...
aku nak bt kernaNya... :'(
aku nak jumpa orang yang baik sbb aku pown nak jadi baik... :'(

Macamana aku nak jadi baik? :'(

Reactions: 

Our Mama :)

Sunday, April 8, 2012 1:54 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Nurul, tadi jumpa mama kamo... ~ kak ika
Mama awak cakap apa?..... ~ incik strowberi...
Ang tanyalah kat mak ang... ~ timah
Nurul, mke korang samalah... ~ kak syue
hahah.. ko? aku ingat Pn Yus td....~ Zaim

Beliau bukanlah manusia y sempurna... Sbb tak da org yang sempurnakan?
bukan power rangers pink y ada kuasa untuk bantu orang kalahkan raksasa...
bukan juga Bulma yang membantu mencari 7 biji dragon ball,      
bukannye power puff girl yang di tugaskan untuk mengalahkan org jahat,
dan bukan juga sailormoon yang ada kekuasaan bulan yang boleh menghukum alam :P..

Tp beliau ada sekeping hati yang baek yang hanya ingin melihat pelajarnya berjaya :)...
yup..berjaya.. bukan hanya dalam education...
tp juga dalam kehidupan...

Yup...
She is the Best lectrer 4 me :)
bukan hanya seorang guru.. tp seorang mama ~ heee
mama yang risau ble keje anak dia tak terurus...
mama yang akan bising kalu keje anak dia tak siap,
mama yang tak kan bg apa2 hint sbb nk tgk anak dia tau makna kepayahan menuntut ilmu,
mama yang slalu mengambil berat persahabatan anak2 dia,
mama yang nk tgk anak dia bahagia walaupun........ (Teeettt)
mama yang slalu ingt anak2 dia walaupun jauh....

mama yus! 
nurul bukan nk bodek ni..hahah..
yup...deep in my heart...
sy bangga punyai kamo sebagai guru yang terbek....
terima kasih sbb memahami..
terima kasih diatas tunjuk ajar dan nasihat yang di beri...
Moga Allah memberikan y terbaik dalam kehidupan kamo..
Sayang mama Yus Ketat2..

Teruskan perjuanganmu mendidik anak bangsa!

* Nurul, dalam hidup ni kte kene pilih orang yang serasi dengan kita...
macamana kita nk tau dia yang serasi? orang itu akan membuat kita menjadi lebih baek,
Then,orang tu tau jALAN yang terbaik untuk menegur tanpa melukakan hati kita dan sebaliknya :)....



Reactions: 

Saturday, April 7, 2012 10:34 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

SO SOON :')
Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around (x2)
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

Chorus:
You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

CHORUS
There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

CHORUS
Lyrics: Bara Kherigi, Maher Zain & Mohamed El-Kazaz
Melody & Arrangement: Maher Zain
Mixing: Ronny Laht

I MISS THE PERSON WHO GAVE DIS SONG 4 ME :'(




Reactions: 

K.E.R.I.N.D.U.A.N di bumi P.E.R.L.I.S :)

8:25 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

rindu...
itu perkataan pertama aku sekarang....
huhuhu

Tahniah Haziqah !...
insyaAllah ko dah tamat pengajian untuk Diploma in Planting and Management.
perasaan?
aku pown tak pasti...
macam mimpi...
mcam br smalam aku aku terima surat tawaran Uitm...
bkumpul ngan iman, wani, lily, ngan membe2 laen kat cc untuk check kputusan..
pastu masuk u yang sama ngan lily...
kami homesick sama2, nangis sama2...
lily kawan rapat aku time 2,,walaupn bbeza kos..
then..aku knal ngan adah....kat ampaian bju...kmudian mizan....
dan akhir skali fatimah...
antara kawan terbek aku kat uitm...

lebih 1001 kenangan terukir di sana...
senyum tawa, duka derita, tangis dan gembira....
:')
aku rindu...
rindu kat timah, adah, dayah, mija, umi, kk, ada, incik stowberi, syahidil, kak syue, bdak2 batch..
adik2 prostar, pck tksi, cmrt, kelas, kakak2 kuh, lectrer, Mama yus... semua....
semua tentang arau aku rinduuu...
mscam slalu aku ckp kat adah ~ kalau la waktu tu terhenti.... :')

tp mustahilkan...
kte hanya bru mlepasi pmulaan fasa kehidupan..
belum lagi melalui fasa satu dan seterusnya....
setiap pertemuan pasti ada perpisahan...
pertemuan dan perpisahan yang terbaik adalah kerana Allah..
aku terima kata2 hikmah perpisahan ini :')
sbb mungkin ini aturan terbaik Allah bagi...

yup...
hargailah aku :P






Reactions: