Anak Sharom~

Friday, October 28, 2011 6:35 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 4 comments


Td bila blek2 balik gmab lama2, terjumpa la gmba2 zaman skolah..
serius...windu!
lebih2 lagi kat bestfwenz aku ni..

bole tak nk story pasal dia?heee
kalu tak boleh pown, aku nk cite gak.. ^_^


Nurul Diyanah Sharom..
1st time knal dia time darjah 4,,kitorg knal time kat skolah agama,~sekolah rendah agama sungai chinchin..
time tu diyanah is soooo hotttt...famous r kat skolah..
time 2 dia rapat dengan Rahmayani..aku ske tgk dowg,,sbb dowg lawa...pandai...
aku plak..selekeh,,,tak mcam dorg..owg tak knal pown..aku minta diyanah jd kakak angkat aku..
time tu kan tgah famous pasal adik2 n kakak2 angkat ni...
tp dia jual mahal...
sian aku kan..


naek skolah menengah, jodoh kitaowg kuat..
kitaowg dapat sekelas..dari form 1 smpai form 5...
time form 5 dlu, kitaorg plan nk masuk u sama2,,masg2 nak masuk USIM..
tp last2 aku tak apply pown USIM..
tak pe lah, nk kejar redho ibu kan? huhuh..


ingat lagi kenakalan kitaorg kat skolah,,,
pontg perhimpunan, pontg kelas tak yah ckp laa...aku lagi terbaik,,smpai lawan ckp pengetua..
yelaa..sape suh paksa aku jadi pengawas skolah,, mmg tak laa..jd mawas bole la..
aku resgn jd librian pown sbb nk freedom,,suh aku pgang jawatan ag...


nana is feminin...
bkan aku ckp ea..ustazah Azlinda y ckp..
dressup dia cm pompn gle la..
aku plak, walupun tak macam jantan, tp mmg lagsg tak mcm pmpn ayu r..
aku ske tiru nana..ni aku ngaku, ye r..cntik..aku pown nk la gak..dia paki gelang, aku pown nk ikot..
ingt ag, aku beli gelang y warna wana hitam cm tali getah 2 bnyk2 sbb ingt lawa..ble tgk blik skrg, sumpah! huduh kowt!
dia bw botol air g skoolah, aku pown ikot,,dia paki kaen bju skolah licin, aku pown suh ibu aku bli jnis kain yang sama..
terukkan..


nana, nana, nana..
sampai adik bongsu aku pown aku suh ayah aku bg nama nana..
antara kenangan yang aku aku tak boleh lupa pasal nana, ble jd pengerusi kelab dekat skolah dulu, aku kene wat kertas kerja untuk lawatan..
pertama kali bt kan..
dekat 10 kali kene reject ngan PK koko..tp nana selalu ckp cmni, "tak pe ika!, cbe lagi"..insyaAllah pasni di luluskan..."..
nana lah org y sama2 teman aku turun nek 'makhamah' kat sekolah n Alhamdulillah tak lama lpas 2, ketas kerja aku di luluskan..
sehari b4 g lawatan, kitwg sgt2 excited wat preparation..nk duduk sama2 lah, nk paki bju tu lah...
n bila hari nak bertolak, kol 4 pg aku dpat msj nana, dia kata tak leh pergi..tp time 2 tak da kredit nk reply,,yelaaa..bdak skolahkan..mana ada bnyak duet..
tp aku ingt nana memain..n pagi dr nk bertolak tu smpai bas jalan,,nana tak juga mncul2..aku kol, tak angkt..
last2 aku off fon..n sepanjang perjalanan 2, aku tak berhenti menangis...kesian saibah n za8..jd tukang pujuk yang setia..


bpe hari lpas lawatan, aku tak bckap lgsg ngan nana..satu perangai y sama antara aku n nana y aku perasan, ble kitwg bengang ngan sumbdy, da terasa ati gle,
kitwg akan wat org 2 ag skit ati..hahah,,tak senonhkan..tp kitaowg ni snang di pujuk sbnrnye..try la kasi cokalt,hehehe
nana minta maaf kat aku, aku wat bodo ja, dia pujuk aku, aku jual mahal, n aku ingt, bila dia nk salam aku, aku tepis...
mcam bdak kcik kan,,tp bengang pnye pasal...
lama2, aku rimas, aku p la kuar kelas...n dia pown ikot...dia pegang tngan aku, minta maaf, n aku ngan mke menyampah, cm biasa tepis...
ttba dia menangis kat c2,,, dia tnya, besar sgt ke salah dia...huhuhuh..aku tak boleh tgk org y aku syg kuarkan air mata...then pas2, kitwg p la surau..
kat c2 la dia cite perkara y sbnar... lama kitwg bercerita smpai pontg kelas akaun.hee.cam tak biasa plak..
pas2, kitwg solat dhuha sama2..n pas solat tu, aku peluk nana, n aku ckp kat dia, aku syg dia...n insyaAllah dia bestfren aku dnia akhirat :')
bnyk sgt kenagan kitaorg bsama2..


Alhamdulillah..


hampir 12 tahun persahabatan antara kami terjalin,,,
cm nana ckp walupun kita selalu gado, tp sampi skrg kami still berhubg walaupun masg2 lain bidang..
msg2 akan saling kuat, mguatkan ble rasa down..
moga kasih sayang kekal keranaNya...


NURUL DIYANAH SHAROM, NURUL HAZIQAH HALID SAYANG KAMO KETAT2 TAHU? :p

Reactions: 

ALLah saYang kamo!

Tuesday, October 25, 2011 3:30 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


pernah tak kamo merasai hidup di sebuah tempat yang penduduknya tak sampai sepuluh org?
pernah tak kamo terdengar apabila orang yang kamo percayai memperngatakan tentang kekurangan kamo dan memperli kamo bersama sahabatnya?
pernah tak kamo merasa kehilngan orang yang dipercayai pada saat kamu perlukan dia?
pernah tak kamo merasa sorang2 di sesuatu tempat tanpa di pedulikan yang lain?
pernah tak kamo merasa tertipu apabila kamo hanya di jadikan sandaran untuk tempat berteduh seseorang?
pernah tak kamo merasa hidup asing di tempat sendiri?
pernah tak kamo merasai keperitan dan kebuntuan tp dalam waktu yang sama kamo perlukan seseorang untuk memegang erat tangan kamo, dan berkata kamo boleh!?
pernah tak kamo merasai segala ujian yang kamo lalui, kamo pendam seorang diri, walhal kamo perlukan seseorang pendengar yang baik di sisi kamo?
pernah tak kamo merasai berjauhan dengan orang yang kamo syg, tp hnya talian talefon penghubung diri?
pernah tak kamo membuat satu pengorbanan untuk hati kamo, hanya untuk melihat orang yang kamo sayangi tidak keseorangan?
pernah tak kamo menangis bersama2 orang yang kamo sayangi, mendengar dia bercerita berdapat dukanya dia, bertapa sakitnya dia...
dan kamo turut menangis , kerana kamo juga turut merasai kesakitan itu bersamanya, walhal dalam hati dan fikiran kamo masih terdapat parut kelukaan yang pernah di buat olehnya dahulu?
dan pernah tak kamo pergi jauh dari manusia2 sekeliling kamo, dan kamo menangis teresak2, tanpa mengeluarkan suara, tanpa di ketahui yang laen? hanya DIA, yang mendengar...
dan hanya cebisan2 kertas menjadi pendengar setia kamo penganti manusia?



kalu ikotkan marah, mau ja hati menjerit...
binatang ko manusia! setan ko manusia!
kalu ikotkan marah, mau ja mulut mengungkap...
kejam kau manusia, pentingkan diri, memang kau je betol, macam malaikat..
kalau ikotkan marah, mau ja diri manusia itu, disepak terajang....
yaaa... kuat sgt kesakitan itu, geramnya hati itu...sehingga ia menjadi nanah...menanah akibat kelukaan itu di pendam, dan terus di pendam...


 لا تحزن...ان الله معنا..


jgan bersedih wahai hati2 manusia!
BERSYUKURlah kamo! Allah masih menyayangi kamo!
DIA mengujimu.. 
SABAR! kerana kesabaran itu tiada hadnya!
IKHLASKAN!kerana amal itu akan di terima Allah!
Kuat wahai hati manusia!..
kerana semakin kita di uji, semakin Allah sayang pada kita..
kita berjalan kepada Allah, Allah berlari kepada kita..
SENYUMLAH kerana itu punca kekuatanmu.
benar,sakit bila manusia mmakin daging manusia itu sendiri..jelik di hati..
dunia boleh berbuat apa2.. tp tidak boleh mncabar Allah.. ;)



Ya Allah...
jika kepahitan dan keperitan itu, di hujungnya kebaikkan...
maka teruskanlah wahai Tuhan...
berikan kami kekuatan untuk terus menjalani ujian ini..
balutkan hati kami yang kesedihan ini dengan nikmatMu..
kasih sayangmu..

Ya Rabb, 
jganlah di sebabkan hanya satu kehilangan, 
hambamu ini, merasa kehilangan segalanya.... 
jgan di sebabkan kehilngan satu kebahagiaan, 
kami merasa tiada lagi kebahagiaan bersama insan yang lain..
biarlah derita ini, di hujungnya kemanisan...
biarlah kepahitan ini ubatnya kesabaran...
kerana Hanya Engkau mengetahui segala-galanya..

nikmat syukur itu lebih tinggi daripada sabar :'( 
syukur dengan ujian ini! (:

Reactions: 

BerJalan Tanpa Henti (:

Monday, October 17, 2011 4:17 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Bagaikan jauh jalan yang kutempuh
Langkah demi langkah akan kugagah
Hari demi hari berjalan tanpa henti
Yakinku ada sinar yang menanti

Bila dah bertemu arah
Yakin penuh pasrah
PadaNya Yang Kuasa dikau berserah
Jika kau rebah jika kau kalah
Bersaksilah rahmatNya akan terserlah

Segala kepahitan segala keperitan
Terima bagai penghapus dosa
Malang yang menimpa duka yang melara
Mungkin di baliknya ada bahagia

Jangan jangan berputus asa
Dari rahmat Yang Maha Esa
Jangan jangan kita lupaUjian lumrahnya dunia

Devotees~

Reactions: 

bElajaR mengHargai ~

4:04 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Hampir seminggu da kat cn,,,,
aku rindu mereka!


rindu kedua2 room8, rindu mek dah, rindu cik nadia n farah, rindu umi, rindu kak syue, rindu kak ika,,
rindu life kat uitm,,,
cm tak cyakan,,,huuhuhuhuh
bila bnda 2 da tak da dpan mata br kita belajar menghargaikan..


tersangat rindu mereka!
walaupun terasa mcm kosg, Allhamdulillah masih punyai insan seperti mereka~
walau jauh, sms penganti rindu...
terima kasih buat kamo semua, y tak jemu2 dan selalu ada kat sisi! (:

Reactions: 

(:

Friday, October 14, 2011 6:34 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 2 comments
Jangan menagis kerana dia, tp menangislah kerana DIA~
bertahan lah hati...sebulan ja kat sini! kuat ye~
biarlah manusia itu dengan kebahagiaan dia~
kamo punya Allah...
biarlah di tinggalkan dan disakiti...
kerana apa?
sbb 2 peringatan Allah untuk untuk lebih dekat denganNya...


dan jua kerana Allah itu lebih dekat daripada saraf manusia itu sendiri (: 

Reactions: