| CINTA ALAT & CINTA MATLAMAT | FULL | Ustazah Fatimah Syarha

Friday, December 6, 2013 5:46 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Reactions: 

Menang atau Syahid?

Wednesday, October 23, 2013 6:16 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments


"Makan nasi dengan kicap je ziqah?" hati bermonolog...
Alhamdulillah ada juga rezeki Allah bg, telur ayam goreng plus kicap sebagai lauk utama malam ni... :)
Bersyukur! 
Detik hati...

Setiap suapan membuat air mata bergenang...
Apa khabar saudaraku di bumi Palestin?
Bahagiakah saudaraku di bumi Gaza?
Sudah makan kah saudaraku di bumi syria?
hatiku masih bermonolog....

Allah.. Allah... Allah...
apa sajian mereka pada hari ini?
adakah masih berlaukan peluru sebagai menu utama?
adakah masih hidangan darah sebagai penghilang kehausan?

Lemah..
Jawapan di depan mata...
mampukah aku jika di tempat mereka?
Allah..
perjuangan mereka kerana Mu!
Menang atau Syahid!
Adakah aku akan di beri peluang?
Allah .......................  :'(



Reactions: 

Tulang belakang :)

Saturday, September 28, 2013 4:42 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 1 comments

Alhamdulillah..selesai sudah satu event.. walau ni bukan kali pertama aku incharge sesebuah event, tp pgalaman ini salah satu pengalaman bermakna yang ingin aku kutip…  tersenyum bila sahabat bertanya apa jawatan aku.. just boleh cakap, macam biasa, jadi SU, tp ni plus sikit, jadi AJK tugas2 khas skali.. tercuit hati bila my sahabat  cakap, nurul dari dlu smpai sekarang tak da jawatan lain ke, asyik tu je,,hehe..Aku tak tau knape aku selalu ‘bernasib baik’ menerima jawatan ni.. mungkin ni kelebihan Allah bg.. kelebihan buat paper work yang berjeler2 dan menjadi tulang belakang untuk kawan-kawan insyaAllah...hehe. This is 3rd paper work y lulus kat pilahinadae ni selain Broga dan MAHA. Seronok..serius seronok bila dapat incharge sesebuah event lbih2 lagi bila ramai org involves.. Alhamdulillah pengalaman waktu zaman sekolah and DIP buat aku rasa semakin matang untuk menangani masalah dalam sesebuah program, kene marah, kene maki, kepenatan, tu semua normalkan? As long as ada sahabat2 yang terus bagi semangat, insyaAllah aku teruskan pjuangan ni..ceh...hehe.. Moga bnyk lagi pengalaman aku kutip unt masa akan datang.. by the way, terima kasih pada semua yang terlibat secara langsung atau tidak..good job awak semuaaaaa J


p/s~ Terima kasih pada anak pak cik salam yang tolong designkan button and buat tentative sampai lewat malam walau anta bukan dari kelas ana.hehe...jasa anta, ana kenang ;) 


Reactions: 

Ketika pena berbicara :')

Sunday, August 11, 2013 4:07 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Tuhan...
Ketika aku lemah,
Ajarkan aku erti kekuatan...
Agar aku tahu, ujianMu,
Muhasabah buat diriku..

Tuhan,
Ketika aku tersungkur,
Ajarkan aku erti kesyukuran,
Agar aku tahu, KasihMu,
Masih ada buatku..

Tuhan,
Ketika kesabaranku
semakin menghilang,
Ajarkan aku erti Tawadu`,
Agar aku tahu,
indahnya harga sebuah ketakwaan,
di sisiMu..

Tuhan,
Ketika aku rasa keseorangan,
Hadirkanlah aku sebuah senyuman,
agar aku tahu,
Betapa kau selalu di sisiMu... 

Ya Rabb,
Ketika air mata ini mengalir tanpa henti,
pohonku, hilngkanlah tiap titisan dosa,
Agar menjadi kafarah dosa,
y mengalir dalam diriku..
yang membentuk dan mencorak warna kehitaman,
Sehingga aku sedari bahawa,
ujianMu, adalah tarbiah buat diriku :')

~4syawal..
6.57 p.m

Reactions: 

Satu Rindu :)

Wednesday, May 29, 2013 9:36 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلم


~'iqa, nabi kirim salam.. dia tanya bila iqa nak pergi sana'
abg ngah..~
sayu sangat hati bila angah ckp cm2!
rasa nk menitis air mata bila bila angah cerita lalu depan makan Rasulullah...
Terasa tersangat rindu pada baginda...
Tersangat RINDU! :'(



Reactions: 

A giving from HIM :')

Saturday, May 25, 2013 1:57 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

                                    "Ya Allah jika rizki kami ada dilangit maka turunkanlah. Jika ada dibumi maka keluarkanlah. Jika jauh maka dekatkanlah."

Bismillah....
Alhamdulillah... seronok sgt bila balik rumah....
salah satu kekuatan Allah beri, Keluarga :)

hhihih...
sebenarnya bukan nk cerita pasal aktiviti cti ni...
sbb smua mahasiswa ni tau da ble cti ni mmg bnyk assgmnt bratorkan?
gud luck la ye teman2 unt mnyiapkannyeee (cakap ngan cermin ea ziqah?)..hehhe

hari ni terkesan dengan salah satu pesan ibu :)
Yup, my hero....
ibu pesan, kita umat islam ni kene kuat.
kene kaya....
kita kena kaya sebab apa?
sbb kita kene naikkan ekonomi umat islam..
bila kaya kita boleh banyak beserdekah..
bila kita kaya kita kene bayar zakat yang banyak....
dan melalui situ kita boleh bantu dan bagi saudara seislam turut merasai apa yang kita ada...

ibu pesan lagi,
kita umat islam tak boleh malas...
tak boleh cepat putus asa..
sebab semua yang jadi itu takdir Allah..
yang penting kita kene usaha....
dan ibu kata lagi kita ni patt bersyukur sebab sekarang Alhamdulillah kita sedikit demi sedikit didedahkan dengan banyak ilmu akhirat...
ibu kata dia suka sangat dengan IKIM pergi dan balik keje..smpai nama pceramah tu pown ibu hafal.... :')

*Ya Allah....
ibu ini adalah anugerahMu terhebat buatku....
Sungguh Ya Rabb, kau ciptakan dia dengan hati yang kuat disebalik kelembutannya....
Tak mungkin aku satabah dia dalam melalui liku2 hidup ini..

bila aku demam, aku cari ibu,
bila aku rasa down, aku cari ibu,
bila aku rasa penat, aku cari ibu,
bila aku nak keluar, aku cari ibu,
bila aku perlukan duit, aku cari ibu,
bila aku kecewa, aku cari ibu,
bila aku nak exam, aku cari ibu,
bila aku menangis, ibulah selalu memujuk....
ibu tak pernah jemu....
tak pernah.... :'(


Reactions: 

Aku Memohon Ampun YA ALLAH :')

Monday, May 13, 2013 7:14 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 1 comments

Mutiara jernih jatuh satu persatu membasahi pipi...
Hikmah dalam hikmah bila di uji pabila nikmat kesihatan diambil seketika olehNya :')
Nikmat y slalu tidak di syukuri manusia~ Kesihatan...

Lama berteleku di tikar sejadah...
mengingati dosa2 y kdangkala dilakukan dengan sedar...
Allah...
terasa kerdil dan lemah sungguh diri...
mengingati bait2 keseronokan dan kelalaian yang terus menerus membelenggu diri..
tiada air mata yang mengalir,
sama ada air mata kesedihan atau keinsafan,
sehingga di dakap erat oleh seorang sahabat y mziarahi di laman ilmu disini...
teras hati y gersang di landa kemarau basah sedikit demi sedikit...

Ya Rabb...
kirimkan aku kekuatan unt tidak terus hanyut dengan permainan dnia...
pimpin hatiku unt syurgaMu Ya Rabb...
hadiahkan aku sekeping keikhlasan agar bibir ni slalu istiqomah dalam menyebut namamu:')
dan kurniakan aku teduhan dengan hikmat dan hikmah kurniaanMU...



Reactions: 

TanpaMu :')

Sunday, March 17, 2013 10:39 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Resah dan gelisah ku rasa
Hidup penuh pancaroba
Roda masa pantas berputar
Menduga iman di dada
Daku yang lena dan terleka
Tenggelam di lautan dunia

Kabur pandangan mataku
Pada nikmat yang menggunung
Mendustakan kurniaanMu
Tiba murkamu menghukum
Keangkuhanku kian hancur
Lantas ku jatuh dan tersungkur

TanpaMu kasih (Oh Kekasih)
Ku tak berdaya (Ku terpedaya)
Hilang punca dan arah (Pada helah dusta dunia)
Hanyut alpa di arus bergelora

Kasih (Oh Kekasih)
Daku derita (Tangisku hiba)
Lemah dalam sengsara (Dan mengalir oh air mata)
Jiwa dan tubuh kepedihan
Terseksa, terhukum
Menanggung kifarah dariMu

Telah ku lalui semalam
Jalanan kelam dan suram
Lampaui batasan insan
KeagunganMu kulupakan
Rahmat dariMu kudambakan
KeampunanMu kupohonkan

Tuhan, ku tak berdaya
Tempuh segala
Tanpa kasihMu

Hatiku ini merindu
Sinar cintaMu Yang Agung
Pasrah merayu redhaMu
Ampuni dosa-dosaku
Rahmat dariMu ku dambakan
KeampunanMu ku pohonkan

Senilagu : Akmal Mirwana Senikata : Akmal Mirwana Hakcipta : Inteam Records Sdn. Bhd.
Penerbit : Akmal Mirwana Susunan Muzik : Firdaus Mahmud

Reactions: 

Dear Hati :)

Wednesday, March 13, 2013 1:29 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Dear Diri....
kita belajar bukan unt dekan,
bukan untuk menunjuk,
bukan untuk berbangga kerna tingginya ilmu,
bukan untuk menyombong pabila melangkah ke universiti~

jika tidak keranaNya,
kau mungkin tiada disini,
kau mungkin ibarat kain buruk,
y diguna pakai oleh manusia, tp tidak pernah dihargai jasanya,
kau mugkin juga ibarat pohon tanpa buah,
besar tubuhnya, tetapi tiada jasanya unt ditaburi...

atau mungkin kau lupa,
tujuan perjalanan perjuangan dirimu ini.. ~

Wahai diri,
ingatkah akan dikau janji y dibuat?
tanggungjawab y perlu dibuat?
berdirinya kau disini hanya untuk menjadi khalifah y diredhoi?
unt berbakti buat agamamu?
unt menghapus setiap dosamu?
unt megejar syurganya?


jangan menangis diri,
jangan biarkan dirimu lemah dalam perjuangan ini,
jangan dibiar rasa lelah menguasai ilmu,

jangan biarkan perkataan putus asa menguasai dirimu..
jangan dilihat atau di cemburui kejayaan orang lain,
perbaiki hatimu wahai diri, perbaiki niatmu,
moga kekuatan terus dikirimNya :')

Reactions: 

NiQab ~

Thursday, March 7, 2013 7:04 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 1 comments

Aku : Akak, kenapa akak pakai niqab? y owg tau nk ttup kcantikan je..
Akak : hehe..tu salah satu.. dan salah satu nye sebab aurat..
Aku : aik? Aurat bkan semua tubuh badan kecuali muka dan kedua belah tapak tangan ke bagi perempuan?
Akak : Dalam Al-Quran ( Dia ada bacakan ayat tu sekali dengan makna, tp aku da lupa..huhuh), Allah suruh kita pakai kerudung dan menutup dada.. tp kerudung tu ulama' berbeza pendapat.... ada y kata pakai niqab, ada y kata pakai tudug sahaja.
Aku : ooo..macam tu ke...
Akak : Isteri Rasulullah semua pakai niqab... kte tak dapat ikot apa Rasulullah pakai, tp kita boleh ikot apa isteri Rasulullah pakaikan :)
Aku ~ :')

makin lama aku duduk kat MCDC tu, bnyk bnda y aku belajar.. MasyaAllah... indahnye menjadi seorang wanita!
senang sangat nk masuk syurga, tp isi di neraka pown ramai dari golongan wanita. :'(
sebenarnya walau kita da berjaya melangkah ke Universiti, bkan bermakna kita dah berjaya di menara gading, walupun pown kita dapat DEKAN dalam pelajaran, tp kita tak semestinya DEKAN di mata DIA :'(

Allah....
hati ini amat merindui haruman tarbiah kiriman diriMU :')



Reactions: 

Alif Baa Taa

Tuesday, February 12, 2013 5:37 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

being back teacher iqa :)
motif : nk penuhkan masa cti sem ni...hehe
pergh... ok..aku boleh byangkan muke Mija, Adah n GM kering ble y gelak kan aku ble aku kol n cte kat dorg pasal malaikat kecil aku niii..

penat?
2 pkara no 2...
jgan mengeluh Haziqah...
saham unt akhirat tuh :)
insyaAllah :)

Btw,
aku jatuh hati kembali kat tmpat ni..
jatuh hati kat malaikat kecil ni laaa
tak kan kamen rider kot :P

aku harap aku akan lebih menjadi org sabar dlam mnempuh ragam manusia dan dgaan alam kehidupan ini :)

Reactions: 

SebeLUm Cuti Sem :)

Saturday, January 12, 2013 6:42 AM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

1 paper more!
Moga Allah terus permudahkan :)

heee..
tak sangka hampir 5 bulan jugaklah aku jadi student uitm pilah ni..heee
Pilah?
tak da apa y mnarik pown...hahaha
(kalau kak yati tau aku ckp cmni mst kene tarik telinga laa...)haha
kampong dia kan... Den pown org minang jugaa...
tp tak ramai membe aku tau aku ni ada darah minang cmpur jawa..hahah

kat pilah ni apa y menarik?
Kdai kassim laa mnarik...haha.. sebenarnya 2 kdai sblah uma aku..
tmpat y asyik muka aku ja pergi smpai mak cik kat kdai tu slalu ckp 'iqa, nak apa?, 'iqa nasi lemak dah habis'..dia da khatam la apa y aku nk..hahah
so, y mariknye, aku famous juga la kat cn (perasan!)..hahah
kat pilah ni cendol dia sdap beb... smapai boleh mngidam..hahah
tiap kali singgah stesen bas pilah slalu bli, smpai abg and uncle kat c2 bila jumpa aku, slalu tnya, nk blik kl ke kolej..haha..tu pown salah satu kdai kaum kerabat kassim kat cn..heee
see.. famous kan aku..(bpak r perasan)
....................

sbnrnye nk crita bkan pasal ke famousan aku.. lalalal
tp nk bgtau org pilah baik dan peramah :)
bila tgk pak cik2 dan mak cik2 kat cn,
rasa seronk... jalinan keluarga, musyawarah dengan masyarakat, Alhamdulillah..top...
tak mati lagi budaya kemsyarakatan kat sini... compare tmpat2 y len :)
suasana kg tu terasa..kdai2 kat cn pown stail org dulu2...
bngunan lama...rumah minangkabau, msyarakat y majmuk..heee..
jatuh cinta pdngan k3 la beb...heheh

Moga lebih bnyk lagi y aku boleh blaja ditempat baru ni insyaAllah :)

Reactions: