SiFat amaRah~

Friday, September 28, 2012 8:25 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments

Hari tu aku aku minta izin ibu...aku nk g cc ngan abg aku..time tu pkul 8 lbih...ibu ttba mara..
dia tak bg..kata dah malam.. tak tau kenapa aku ttba nek angin.. aku ckp kat ibu, br pkul 8 lbh..aku nk g cc juga..ada keje..laptop aku plak tinggal kat rumah sewa..
aku tinggi suara kat ibu..aku tak puas hati...terasa sgt di konkong...kali ini aku tak nak ikot kehendak ibu..aku mara ibu, kenapa ibu tak percaya kat aku? kenapa ibu tak bg pluang kat aku unt bt bnda y aku suka...
alasan dah malam tu aku tak boleh trima...dari dulu smapai skrg aku asyik ikot apa y ibu ckp..aku tak dpt bt kputusan sendiri...ibu diam..aku teros keluar rumah...

dalam kereta tu abg aku bersuara...lembt tguran dia...eqa tak boleh bt ibu macamtu...abg serba salah...aku diam...air mata menitis..aku tak sengaja... satu perasan bersalah y sgt menebal dihati...eqa da tak larat abg..
eqa da tak larat..ibu tak pernah nk percaya eqa..even dia salah.. dia susah nk trima..makin lama makin trok...abg sendiri tgkkan...abg diam..eqa...tu kan org tua kita..makin berumor org tua kita, makin macam2 kerenah dorg...sabar...abg mcm tu juga...ngan mak, abh...lagi2 abah...
mcam2..abg diam je time dia marah...lpastu br abg akan bercakap ngan dia...tp eqa bkan bdak kecik lagi abg...knapa ibu susah sgt nk percaya? eqa pown ada hati n perasaan...
eqa... apapun dorang tetap org tua kita...blaja menghormati dan mengalah... sabar! tahan sikit marah tu... tak selesai masalah tu..tgk ibu terasa smpai diam waktu kita keluar td...
aku~ Ya Allah....

aku tak tau apa kene ngan diri aku akhir2 ni..marah2 tak bertempat..
sampai gagal lesen hari tu aku mgeluarkan kata2 tak sepattnya... rasa down gle2..mgkin tlalu confidence aku bole bt..
Ya Allah..bnyk sgt dosaku....
terutamnya apabila aku mempersoalkan dugaan Mu...
ya..syaitan telah berjaya menguasai diri ku ketika itu...

bile aku jumpa kazen aku kat nilai lpas jpj moto tu, br aku tersedar....
p1 kali kami mengis bersama2,,, berbicara mengenai hidup..mengenai pemberian Allah...
setiap ujian dan dgaan ni lain2...tp apa y blaku ttap sama..tnda bermaksud Allah masih mengingati kita...
bila kazen aku pelok aku, n sedarkan aku.... eqa? mana diri awak? eqa y kte knal slama ni, bkan mcm ni..bkan org y lmah...
bkan orng y cpat ptus asa dgn tiap ujian...bermesyuarat eqa dngan Allah...cri blik hati tu...buang sifat amarah tu..... :')

Rasulullah S.A.W. bersabda, “Orang yang kuat bukanlah orang yang mampu mengalahkan lawannya. Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika marah.” (HR Ahmad, Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

CARA MENGAWAL SIFAT MARAH...


i. Merenung ayat-ayat al Quran dan hadis-hadis Rasul.
ii. Mengingat kekuasaan Allah Ta’ala
iii. Mengetahui bahawa menahan marah dan memaafkan bukan bererti lemah.
iv. Mengingat Akibat Buruk Melepaskan Rasa Marah
v. Berlindung kepada Allah.
vi. Mengubah Posisi Badan
vii. Diam
viii. Berwudhuk

Reactions: 

Hujan di KLIA~

7:30 PM Posted by sRik@ndiKebijaksanaan 0 comments
Kuala Lumpur International Airport~

sesorang : sorang ja? awak ok?

aku : (senyum)..tak da laa.. ada ngan kawan2..tp dorang kat surau..saje bg masa mereka berdua..lama dorang tak jumpa...

seseorang : ha?

aku : (gelak) kawan perempuan kak..dia nk g sarawak..blajar kat sana...lagi pown saya sje nk rasa angin airport pg2 sorang2 kat cn.. akak sorang je?akak nk g mana?

seseorang : akak nk balik UK... tp bagasi akak semua kene curi.. akak dah dua malam kat sini...hari tu hantar adik g mesir...ni nk tunggu hari isnin..nk bt ic baru..

aku : (terkejut).. Ya Allah.... iye ke? ujian tu kak.. family akak yang lain tau ke?

sesorang :(senyum)..ujian dari Dia... family tau...papa kat LA..mama dekat sabah... tp nk buat cmana...

aku : ha? (mke ngan seribu tanda tnya)

seseorang : papa n mama da divorced...hal agama..papa akak islam..mama akak kristian...akak pown br masuk islam..papa dah 10 tahun... akak br 3 tahun...mama ngan papa doktor..adik akak y g mesir ni pown ikot dorg laaa..ambik medik... akak tak nak..

aku : kenapa tak tarik mama masuk islam?

seseorang : mama tu ego.. ego sangat..dia snggup bercerai dr masuk islam.. iyalah..dia smpai PHD..papa skrg smbg PHD sbb dia tak nak mama pndg rendah kat dia... (menangis).. papa bw diri smapai LA..dia terlalu sayang kat mama...dia tunggu mama masuk islam..sbb tu smpai skrg dia tak kahwin lagi...mama tu pentingkan diri...waktu adik akak kene operation jantung dulu, dia tak nk bedah..dia sggp bedah orang laen dr anak sendiri..hari yang sama operation pulak tu... akak benci mama..

aku : akak... sabar..tak baik ckp macam tu... (senyum) mana ada ibu yang tak sayang anak..dia mst ada alasan sendiri...dan hidayah ni kan milik Allah...ni ujian untuk akak..akak sabar ea? doa bnyk2...

seseorang : papa selalu pesan suruh sabar.. akak sedih tgk papa... akak nk sgt family akak mcm dulu..

aku : sabar ye kak...erm..akak dah kahwin?

seseorang : belom..akak baru putus tung..tp tunang akak still nk tunggu..akak br jumpa dia...akak nk cari agama dulu.. baru cinta :)..papa kata ltak kan agama no 1 dulu...cinta Allah, kite tak kan kecewa..

aku : (bergenang air mata)... betol..cinta Allah kita tak kan kecewa...

* sebenarnya pkul 2 pagi kat airport tu aku terasa sebak... yee..aku tringat dia...dia y jauh di seberang sana..dia dan seorang lagi shabat kami yang berharap pada dia :')..aku duduk bhampiran lobi airport tu unt mencri ketenangan di smping memberi peluang kpada 2 sahabat karibku aku y sekian lama tidak berjumpa... aku hanya ingin kekuatan dari DIA unt tidak terus hnyut dngan cinta fitrah ini... aku tak tau kekuatan apa yang Allah beri pada aku shingga aku boeh menjadi sekuat ini..SubhanaAllah :')..
aku penat... ye..aku penat dengan kisah2 cinta dalam hidupku yang bnyk kali gagal...
i'm human..tak lpas dri perasan harapan dan kekecewaan...aku hnya ingin belajar setia, dan mengecapi kebahgian... tp mgkin pengharapan ku terhadap manusia y terlalu tinggi sehingga aku lupa tjgjwab aku di sini..ampunkan aku Ya Rabb... mgkin hikmah terbesar tika ini pabila kau tutup hatiku untk sesiapa sehingga aku menemui bakal imam yang halal untku...
* bila aku dengar kisah kakak ni..walaupun perasaan was2 timbul unt mempercayai dia atau tidak, satu ja aku fikir...kisah ni mgkin ada dalam kehidupan kita... bila Allah kata jadi, maka, jadilah ia...aku just pikir positif dan aku blajar...blajar mencari cinta y hakiki... manusia itu sggp meningalkan segalanya demi agama, sgp memperjudikan kebahagiaan unt akhirat y kekal...terdetik dalam hati...apa yang telah aku buat untuk islam?apa yang telah aku perjuangkn untuk agamakuh? air mata menitik... satu soalan y tidak mampu unt aku jawab sehingga kini... T.T


Reactions: